Χρειάζεται το παιδί μου σιδεράκια;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα παιδί μπορεί να επωφεληθεί από την ορθοδοντική θεραπεία. Παρότι δεν υπάρχει περιορισμός ηλικίας για μια πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό, καλό είναι να την προγραμματίσετε αμέσως μετά την εμφάνιση των πρώτων μόνιμων δοντιών. Η Αμερικανική Ορθοδοντική Εταιρία και ο Επαγγελματικός Σύλλογος Ορθοδοντικών Ελλάδος συνιστούν κάθε παιδί μέχρι 7 ετών […]

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα παιδί μπορεί να επωφεληθεί από την ορθοδοντική θεραπεία. Παρότι δεν υπάρχει περιορισμός ηλικίας για μια πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό, καλό είναι να την προγραμματίσετε αμέσως μετά την εμφάνιση των πρώτων μόνιμων δοντιών.

Η Αμερικανική Ορθοδοντική Εταιρία και ο Επαγγελματικός Σύλλογος Ορθοδοντικών Ελλάδος συνιστούν κάθε παιδί μέχρι 7 ετών να έχει εξεταστεί από έναν ορθοδοντικό. Η έγκαιρη διάγνωση και η επιτυχής θεραπεία συγκεκριμένων ορθοδοντικών προβλημάτων μπορεί να προλάβει την ανάπτυξη σοβαρών ανωμαλιών και να κάνει τη θεραπεία σε μεγαλύτερη ηλικία ευκολότερη και συντομότερη. Ο ορθοδοντικός μπορεί να διορθώσει σε μικρή ηλικία προβλήματα που δεν είναι δυνατό να διορθωθούν μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του προσώπου και των γνάθων. Ορισμένα ορθοδοντικά προβλήματα προτείνεται να θεραπεύονται όσο νωρίτερα γίνεται, ακόμα και στις ηλικίες 6-9 ετών. Άλλες φορές πάλι είναι προτιμότερο να περιμένουμε μέχρι να πέσουν τα περισσότερα παιδικά δόντια (ηλικίες 10-13 ετών).

Ο ορθοδοντικός είναι ο ειδικός που έχει τις απαραίτητες γνώσεις και την εμπειρία να εντοπίσει  προβλήματα σχετικά με την ανάπτυξη των γνάθων και των δοντιών, ακόμα και σε νεαρές ηλικίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις κι ενώ τα δόντια του παιδιού σας μπορεί να φαίνονται ίσια, ίσως υπάρχει κάποιο πρόβλημα που εσείς δεν μπορείτε να εντοπίσετε. Πέρα από τα πολύ στραβά δόντια, μερικά ακόμα σημάδια που μπορείτε να έχετε στο μυαλό σας έτσι ώστε αν εμφανιστούν να επισκεφθείτε τον ορθοδοντικό είναι:

  • Πρόωρη ή καθυστερημένη απώλεια παιδικών δοντιών
  • Δυσκολία στη μάσηση ή το δάγκωμα
  • Αναπνοή από το στόμα
  • Δυσκολία στην άρθρωση λόγου
  • Ασυμμετρία στο πρόσωπο
  • Τρίψιμο ή σφίξιμο των δοντιών

Ωστόσο ο γονέας θα πρέπει να λάβει υπόψη του ότι η απουσία των έξι παραπάνω σημείων δεν αποκλείει την ύπαρξη ήπιων προβλημάτων, που απαιτούν την αξιολόγηση ενός ορθοδοντικού. Αν έχετε αμφιβολίες, ο οδοντίατρος ή ο παιδοδοντίατρος που παρακολουθεί το παιδί σας μπορεί να σας συμβουλέψει και όταν το κρίνει απαραίτητο, να σας παραπέμψει σε κάποιον ειδικό ορθοδοντικό. Η τακτική παρακολούθηση από τον οδοντίατρο είναι σε κάθε περίπτωση πολύ σημαντική, ώστε  να γίνεται ο απαραίτητος καθαρισμός και έλεγχος των δοντιών και να εξοικειώνεται το παιδί σας από μικρή ηλικία με την επίσκεψη στο οδοντιατρείο και τη φροντίδα της στοματικής του κοιλότητας.

 

Μη διστάσετε να επισκεφθείτε το ιατρείο μας για μια δωρεάν συμβουλευτική επίσκεψη και αξιολόγηση. Σε κάποιες περιπτώσεις η έγκαιρη αξιολόγηση μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά οφέλη για το παιδί σας. Σε άλλες περιπτώσεις, ακόμα και όταν το παιδί τελικά δε χρειάζεται να ξεκινήσει ορθοδοντική θεραπεία, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ο εφησυχασμός του γονέα. Όπως και να έχει, μέσω μιας έγκαιρης ορθοδοντικής αξιολόγησης, δίνετε στο παιδί σας την ευκαιρία να αποκτήσει ένα υγιές και όμορφο χαμόγελο.

Πατρίτσια Τσιούλη,DDS,MSc -Ειδική Ορθοδοντικός

Μαρασλή 36 (Γυάλινος Πύργος)

Τηλ:2661032167                                                                                                                                                       

www.patriciatsiouli.gr

www.facebook.com/patriciatsiouli