Πώς πρέπει να μάθει να γράφει και να κρατάει σωστά το μολύβι?

Ίσως δεν θυμόμαστε πόσο χρόνο χρειαστήκαμε για να μάθουμε να γράφουμε ή πόσο δυσκολευτήκαμε, καθώς σήμερα θεωρούμε το γράψιμο αυτονόητη κατάκτηση και αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινότητάς μας. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για μια πολύ σύνθετη δεξιότητα που απαιτεί τόσο κινητικές δεξιότητες, όσο και κριτική σκέψη και αυτό σημαίνει πως όταν […]

Ίσως δεν θυμόμαστε πόσο χρόνο χρειαστήκαμε για να μάθουμε να γράφουμε ή πόσο δυσκολευτήκαμε, καθώς σήμερα θεωρούμε το γράψιμο αυτονόητη κατάκτηση και αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινότητάς μας. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για μια πολύ σύνθετη δεξιότητα που απαιτεί τόσο κινητικές δεξιότητες, όσο και κριτική σκέψη και αυτό σημαίνει πως όταν ένα μικρό παιδί ξεκινάει να μαθαίνει τη γραφή, θα χρειαστεί αρκετό κόπο, χρόνο και ενθάρρυνση για να την κατακτήσει.

Για να μπορεί ένα μικρό παιδί να ξεκινήσει να μαθαίνει να γράφει θα πρέπει πρώτα να ξέρει να κρατάει σωστά το μολύβι. Αυτό μπορεί να το μάθει και να το εξασκεί από πολύ μικρή ηλικία, ακόμη και μετά τους 12 μήνες, όταν θα του δώσετε τα χρωματιστά μολύβια ή τους μαρκαδόρους του και μπόλικα χαρτιά για να πειραματιστεί ζωγραφίζοντας!

 

Το πρώτο βήμα: Είναι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας;

Ποιο απ’ τα δύο χέρια είναι το «κυρίαρχο»; Ανήκει στο 85% των δεξιόχειρων ή στη μειοψηφία των αριστερόχειρων; Είτε υπερισχύει νευρολογικά το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου (και, άρα, το παιδί είναι δεξιόχειρας) είτε το δεξί (όπου ισχύει, προφανώς, το ανάποδο), θα περάσει απ’ τις ίδιες φάσεις εκμάθησης της γραφής.

Είναι σημαντικό το παιδί από τη στιγμή που αρχίζει να πιάνει στα χέρια του μολύβι (ξυλομπογιά, μαρκαδόρο ή οποιοδήποτε αντικείμενο γραφής) να περάσει από όλα τα στάδια πιασίματος και να μην περιμένουμε να κρατήσει σωστά το μολύβι. Και είναι σημαντικό, γιατί βοηθάει στην εξάσκηση της λεπτής κινητικότητας και της γενικότερης ικανότητας του χεριού να πιάνει. Για το λόγο αυτό δεν πρέπει να πιέζουμε τα μικρά παιδιά να πιάνουν σωστά το μολύβι και να τα ζορίζουμε να το κρατήσουν όπως θέλουμε εμείς, αλλά να τους δίνουμε το χρόνο που χρειάζονται να προσαρμόζονται στο σωστό τρόπο κρατήματος του μολυβιού. Αν το παιδί μάθει να κρατάει λάθος το μολύβι (επειδή το πιέσαμε να το κάνει νωρίτερα) το πιθανότερο είναι πως μετά δε θα μπορέσει να διορθώσει το λάθος κράτημα του μολυβιού.

Για να μπορέσει ένα παιδί να πιάσει σωστά το μολύβι θα πρέπει να αναπτυχθούν οι μύες του στους ώμους και στα χέρια. Για να επιτευχθεί αυτό προτρέπουμε τα μικρά παιδιά να παίρνουν μέρος σε μια σειρά από δραστηριότητες αδρής κινητικότητας, όπως μπουσούλισμα, σκαρφάλωμα, σπρώξιμο, ώστε οι μύες στους ώμους και τα χέρια να δυναμώσουν , να γίνουν πιο σταθεροί και κατ’ επέκταση το πιάσιμο του μολυβιού να γίνει με πιο σωστό και ώριμο τρόπο.

«Για τους δεξιόχειρες, το χαρτί ή το τετράδιο τοποθετείται σε ελαφριά κλίση προς τα αριστερά, ώστε το χέρι να μπορεί να κινηθεί άνετα σε όλη τη γραφική επιφάνεια. Ο φωτισμός πρέπει να έρχεται από αριστερά, ώστε να μη δημιουργείται σκιά πάνω στο χαρτί. Για τους αριστερόχειρες, το χαρτί ή το τετράδιο πρέπει έχει ελαφρώς δεξιά κλίση, για να μην καλύπτεται από την παλάμη του παιδιού. Ο φωτισμός πρέπει να έρχεται από δεξιά».

Η σωστή στάση του σώματος

Η στάση του σώματος, επιδρά σημαντικά στην ποιότητα της γραφής. Τι πρέπει, λοιπόν, να λάβουμε υπ’ όψη μας;

– Το γραφείο και η καρέκλα πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στο ύψος του παιδιού.

– Οι μηροί βρίσκονται παράλληλα με το πάτωμα και τα πέλματα ακουμπούν σ’ αυτό.

– Το βάρος δεν πρέπει να πέφτει στα μπράτσα, αλλά στους γοφούς και τα πόδια.

– Το γραφείο πρέπει να είναι στο ύψος των αγκώνων.

Πώς να κρατάει σωστά το μολύβι

Βοηθήστε το παιδί να κρατάει το μολύβι έτσι, ώστε να διευκολύνεται η άνετη κι ομοιόμορφη –κι αργότερα γρήγορη- γραφή.

«Πιάνω και γυρίζω»: Το παιδί πιάνει το μολύβι με τον αντίχειρα και τον δείκτη και το γυρίζει (όπως θα δείτε στο βίντεο) κάνοντας το μια μικρή… κωλοτούμπα. Δείτε στο βίντεο πώς θα το κάνετε:

 

«Κράτα αυτό»: Δώστε του να κρατήσει κάτι –όπως μια μικρή γόμα ή ένα καπάκι μπουκαλιού- με τα δύο τελευταία δάχτυλα, ώστε να κρατήσει το μολύβι σωστά (δηλαδή, με τον αντίχειρα, τον δείκτη και τον μέσο). Δείτε πώς θα το κάνετε στο παρακάτω βίντεο:

Ένα παιδί που μαθαίνει να γράφει, είναι ένα παιδί μικρό, και τα μικρά παιδιά έχουν ανάγκη από παιχνίδι κι ευχάριστες συνθήκες. Προκειμένου να μάθετε στο παιδί να σχεδιάζει ίσιες γραμμές, μπαστουνάκια, κύκλους κ.λπ., χρησιμοποιήστε υλικά κάθε είδους, αδιαφορήστε (σε πρώτη φάση) για την ορθογραφία, σηκωθείτε απ’ το γραφείο και κάντε τη διαδικασία παιχνίδι.

Ενδεικτικά, μπορείτε:

-Για να του μάθετε τις ευθείες γραμμές: να περπατήσετε μαζί πάνω στις γραμμές απ’ τα πλακάκια, να ενώσετε καλαμάκια ή να πλάσετε γραμμές με πλαστελίνη, να φτιάξετε ευθείες από σπάγκο και να δημιουργήσετε ζωγραφιές με χάρακα και ξυλομπογιές που θα αποτελούνται από ευθείες.

-Για να του μάθετε τους κύκλους: ζητήστε του να βρει στρογγυλά αντικείμενα, και φτιάξτε μαζί περιγράμματα από καπάκια μπουκαλιών.

Πηγή:mama365.gr,thechildrenslab.net