15 ερωτήσεις για να καταλάβεις πώς πήγε η μέρα του παιδιού σου στο σχολείο χωρίς να το ρωτήσεις

-Πώς πήγε η μέρα σου; -Καλααααά  Αυτό θυμάμαι να απαντάω στη μαμά μου κάθε φορά που με ρωτούσε «Πως πήγε η μέρα σου στο σχολείο;» Γυρνώντας κουρασμένη μετά από τόσες ώρες δεν θυμόμουν πια τα καλά ή τα σημαντικά, ήθελα απλά να απολαύσω τις ελεύθερες ώρες μου σπίτι. Έτσι θυμάμαι ότι αυτή η ερώτηση ήταν φριχτή για […]

-Πώς πήγε η μέρα σου;

-Καλααααά 

Αυτό θυμάμαι να απαντάω στη μαμά μου κάθε φορά που με ρωτούσε «Πως πήγε η μέρα σου στο σχολείο;» Γυρνώντας κουρασμένη μετά από τόσες ώρες δεν θυμόμουν πια τα καλά ή τα σημαντικά, ήθελα απλά να απολαύσω τις ελεύθερες ώρες μου σπίτι. Έτσι θυμάμαι ότι αυτή η ερώτηση ήταν φριχτή για εμένα. Με κούραζε ακόμη πιο πολύ.

Τώρα που έγινα και εγώ μάνα και παίρνω τις ίδιες βαριεστημένες απαντήσεις από τον Mini Me (μερικές φορές θυμώνει κιόλας όταν τον ρωτάω), καταλαβαίνω ότι η μαμά μου ήθελε πραγματικά να μάθει πως ήταν η μέρα μου στο σχολείο. Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο γονιός και να υπάρχει άνεση να συζητιέται οτιδήποτε γίνεται τις ώρες που το παιδί είναι μακριά από το σπίτι.

Αν υπήρχε ένας τρόπος να μαθαίναμε πως ήταν η μέρα του παιδιού μας στο σχολείο, χωρίς να χρειαστεί να του κάνουμε αυτή την τόσο βαρετή ερώτηση πως θα σου φαινόταν; Σουπερ!

Δες εδώ 15 εναλλακτικές ερωτήσεις για να καταλάβεις πως πήγε η μέρα του παιδιού σου στο σχολείο χωρίς να το ρωτήσεις. (Αν αναπτύξετε την 13η θα δεις και θα μάθεις πολλά περισσότερα από όσα περίμενες! Τουλάχιστον με εμάς έτσι συνέβη!)

1. Τι φτιάξατε σήμερα στο σχολείο;
2. Είπε σήμερα κάτι η δασκάλα που δεν το κατάλαβες πολύ καλά;
3. Τι καινούργιο έμαθες σήμερα και σου έκανε πολύ εντύπωση;
4. Τι ερωτήσεις έκανες σήμερα στη δασκάλα;
5. Τι σε έκανε χαρούμενο σήμερα;
6. Ποια ήταν η καλύτερη ώρα της ημέρας και ποια η χειρότερη;
7. Σε ποιο σημείο του σχολείου σου αρέσει να πηγαίνεις περισσότερο; (η τάξη, η αυλή)
8. Υπήρξε κάποια στιγμή που βαρέθηκες;
9. Με ποια παιδάκια έπαιξες σήμερα;
10. Ποια στιγμή της ημέρας γέλασες με την ψυχή σου;
11. Έκλαψε σήμερα κάποιος από την τάξη σου;
12. Εκνευρίστηκες με κάτι σήμερα;
13. Θες να «παίξουμε» την σημερινή μέρα στο σχολείο; Ποιος θα είναι παιδάκι και ποιος δασκάλα;
14. Ποιο παιδάκι έφαγε το καλύτερο φαγητό σήμερα; Τι ήταν;
15. Τι παιχνίδια παίξατε; Υπήρξε κάποιο παιχνίδι που σου άρεσε και κάποιο που δεν ήθελες να παίξεις;

Ουσιαστικά την βαρετή ερώτηση «Πως πήγε η μέρα σου;» «Πως ήταν η μέρα σου» αντικαθίσταται από συζήτηση, που θέλει και το παιδί να συμμετέχει! Δεν χρειάζεται να γίνονται όλες οι ερωτήσεις μαζί φυσικά και όχι κάθε μέρα οι ίδιες, αλλά είναι ένα πλάνο για να γίνει και αυτό ένα είδος παιχνιδιού!

Πηγή:e-mama.gr