Έχεις αναρωτηθεί γιατί όταν βάζεις την γυμναστική στο πρόγραμμά σου η διάθεση σου ανεβαίνει στα ύψη;
Στην σύγχρονη εποχή, που ο ρυθμός της καθημερινότητας είναι έντονος και το άγχος μας καταβάλουν, όλοι θα θέλαμε να αφιερώνουμε στον εαυτό μας λίγο χρόνο για να ξεφύγουμε.Το περπάτημα, το jogging, το ποδήλατο, η γυμναστική και γενικότερα η συμμετοχήσε αθλητικές δραστηριότητες, μπορούν να μας βοηθήσουν εκτός από σωματικά και ψυχικά.
Κατά την διάρκεια, αλλά και στο τέλος μιας φυσικής δραστηριότητας, παράγονται στον ανθρώπινο οργανισμό διάφορα είδη ορμονών.Ορισμένες από αυτές τις ορμόνες επιδρούν στην ψυχική διάθεση του ασκούμενου, με αποτέλεσμα να τον κάνουν να αισθάνεται πιο χαρούμενος και λιγότερο αγχωμένος κατά την διάρκεια αλλά κυρίως μετά την άσκηση.(British Journal of Sports Medicine).
Οιμονοαμίνες και άλλες βιογενείς αμίνες είναι νευροδιαβιβαστές που περιλαμβάνουν την σεροτονίνη, ντοπαμίνη (DA), την νορεπινεφρίνη (NE) και την επινεφρίνη (αδρεναλίνη) διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο πως νιώθουμε (χαρούμενοι, λυπημένοι).Επηρεάζουν τη διάθεση, την όρεξη, το άγχος, τον ύπνο κ.α.Σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει οτι μετά την γυμναστική είσαι πιο ευδιάθετος.Σύμφωνα με έρευνες η άσκηση μεταβάλει θετικά τη διάθεση, επηρεάζoντας τις παραπάνω ορμόνες-νευροδιαβιβαστές.
Άλλη μια κατηγορία ορμονών που αυξάνεται η παράγωγη τους μετά από την άσκηση είναι οι ενδορφίνες (β-ενδορφίνη, εγκεφαλίνη), που είναι χημικές ουσίες που παράγονται κυρίως στην περιοχή του εγκεφάλου.Έχουν παυσίπονη δράση και σε χαλαρώνουν(Raglin& Wilson,2012). Το αίσθημα ηρεμίας και γαλήνης που νιώθει ςμετά την γυμναστική είναι λόγω ενδορφινών.
Eπίσης η φυσική δραστηριότητα απομακρύνε ιτο άτομο από στρεσογόνα περιβάλλοντα όπως ο χώρος εργασίας του, αυξάνοντας την αυτοπεποίθησηκαι την παραγωγικότητα του.(Raglin& Wilson,2012)
Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε το σημαντικό ρόλο που παίζουν οι αναπνευστικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται κατά την άσκηση, για παράδειγμα στη yoga και στοpilates. Συγκεκριμένα στο pilates χρησιμοποιείται η διαφραγματική αναπνοή (εισπνοή από την μύτη-εκπνοή από το στόμα). Ο άνθρωπος από την γέννησή του χρησιμοποιεί την διαφραγματική αναπνοή.Παρόλο που αυτή η τεχνική είναι φυσική και αυθόρμητη μεταβάλλεται ανάλογα με τα συναισθήματα.Για παράδειγμα όταν έχεις άγχος τείνεις να αναπνέεις απο το θώρακα. Η διαφραγματική αναπνοή χαλαρώνει το νευρικό σύστημα, με σκοπό την καλύτερη λειτουργία του οργανισμού και μειώνει σημαντικά το stress και το άγχος. Οπως γίνεται αντιληπτό, η γυμναστική έχει καί αγχολυτική δράση.