Οι παγίδες στη χρήση Διαδικτύου και κινητού από τα παιδιά και πώς να τις αντιμετωπίσετε!

Ως γονείς είναι σημαντικό να είστε πάντα προετοιμασμένοι και ψύχραιμοι για να μπορέσετε να συμβουλεύσετε σωστά τα παιδιά σας για τις παγίδες που κρύβει το Διαδίκτυο. Αποφύγετε τις υπερβολικές αντιδράσεις, έτσι ώστε το παιδί σας να αισθάνεται άνετα και να εξακολουθήσει να σας μιλά για τέτοιου είδους περιστατικά και στο μέλλον. Επισήμανετε στο παιδί σαφώς […]

Ως γονείς είναι σημαντικό να είστε πάντα προετοιμασμένοι και ψύχραιμοι για να μπορέσετε να συμβουλεύσετε σωστά τα παιδιά σας για τις παγίδες που κρύβει το Διαδίκτυο.

Αποφύγετε τις υπερβολικές αντιδράσεις, έτσι ώστε το παιδί σας να αισθάνεται άνετα και να εξακολουθήσει να σας μιλά για τέτοιου είδους περιστατικά και στο μέλλον.

Επισήμανετε στο παιδί σαφώς ότι δεν πρόκειται για δικό του λάθος.

Διαγράψτε μαζί με το παιδί σας οποιαδήποτε ίχνη του ακατάλληλου υλικού, περιλαμβανομένων και όλων των παραπομπών από τη μνήμη του υπολογιστή, το ιστορικό ιστοσελίδων του προγράμματος περιήγησης ή την κάρτα μνήμης του κινητού.

Μιλήστε στο παιδί σας για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αποφεύγει τέτοιου είδους καταστάσεις στο μέλλον. Προτείνετε τη χρήση μηχανών αναζήτησης φιλικών προς τα παιδιά και τη διαγραφή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από πρόσωπα που δεν γνωρίζουν.

Αν το παιδί σας έρθει σε επαφή με εκφοβιστικό υλικό, προτείνετέ του να το αγνοήσει, να αποκλείσει τον αποστολέα των εκφοβιστικών ή ενοχλητικών μηνυμάτων. Είναι σημαντικό να το προτρέψετε να σας μιλήσει γι΄ αυτό που συνέβη και να αναφέρει το περιστατικό στην Αστυνομία ή στην Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Είναι πολύ σημαντικό να ακούτε προσεκτικά και να δίνετε χώρο και χρόνο στο παιδί να εκφράσει τα συναισθήματα που μπορεί να έχει προκαλέσει ο εκφοβισμός, καθώς και να το διαβεβαιώσετε ότι είστε κοντά του και μπορεί να νιώσει ασφαλές.

Πηγή:http://www.kidsatsafety.gr