Πώς να κάνετε ένα παιδί 2-3 ετών να σας ακούσει

Κάποιες φορές το να κάνετε τα παιδιά να σας ακούσουν μοιάζει με ένα τρομερό κατόρθωμα, ειδικά όταν πρόκειται για μικρά παιδιά που βρίσκονται σε αυτή τη μαγική, αλλά δύσκολη ηλικία των 2-3 ετών. Προσπαθήστε να μην καταφεύγετε σε φωνές, όλοι γνωρίζουμε ότι οι φωνές δεν είναι η λύση! Έτσι, την επόμενη φορά που θα πρέπει να κάνετε […]

Κάποιες φορές το να κάνετε τα παιδιά να σας ακούσουν μοιάζει με ένα τρομερό κατόρθωμα, ειδικά όταν πρόκειται για μικρά παιδιά που βρίσκονται σε αυτή τη μαγική, αλλά δύσκολη ηλικία των 2-3 ετών. Προσπαθήστε να μην καταφεύγετε σε φωνές, όλοι γνωρίζουμε ότι οι φωνές δεν είναι η λύση! Έτσι, την επόμενη φορά που θα πρέπει να κάνετε το παιδί σας να σας ακούσει, μπορείτε να ακολουθήσετε μερικές από τις παρακάτω εύκολες συμβουλές.

1. Ελέγξτε τα συναισθήματά σας
Καμία από τις δύο πλευρές δεν θα ακουστεί αν υπάρχουν νεύρα στη συζήτηση. Βεβαιωθείτε ότι έχετε 10 δευτερόλεπτα για να αναπνεύσετε και να σκεφτείτε πριν συζητήσετε. Το να βοηθήσετε το παιδί σας να ηρεμήσει είναι εξίσου σημαντικό, ώστε να μπορεί να εστιάσει στο διάλογο μαζί σας.

2. Αποφύγετε τις φωνές
Είναι φυσικό για όλους τους ανθρώπους, όταν φωνάζουν ή μιλάνε δυνατά να προσπαθούν να αμυνθούν. Αντ’ αυτού, προσπαθήστε να πείτε το όνομα του παιδιού με ήρεμη φωνή. Αυτό θα το βοηθήσει να αποβάλλει το αίσθημα της επίθεσης εκ μέρους σας και θα είναι πιο πρόθυμο να σας ακούσει ή να απαντήσει.

3. Κοιτάξτε στα μάτια του
Κοιτάζοντας το παιδί από το ύψος σας και διατάζοντάς το να κάνει κάτι, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να το απειλήσετε και όχι να το κάνετε να σας ακούσει. Αντ’ αυτού, κατεβείτε στο επίπεδο του παιδιού και ζητήστε του να σας κοιτάξει στα μάτια. Έτσι, θα το βοηθήσετε να συμμετέχει στη συζήτηση και να αισθανθεί ότι το ακούτε.

4. Μην είστε απαιτητικοί
Μην βομβαρδίζετε τα παιδιά με μια λίστα από υπερβολικά αιτήματα. Φροντίστε να υποβάλλετε ένα αίτημα κάθε φορά και να είστε άμεσοι. Προσπαθήστε να εκφράσετε το αίτημά σας μέσα σε μία σύντομη πρόταση.

5. Προσπαθήστε να αποφύγετε τις αρνητικές δηλώσεις
«Μην τρέχεις, μην φωνάζεις, μην γράφεις στους τοίχους». Την επόμενη φορά, αντί να φωνάξετε «Μην τρέχεις!», δοκιμάστε να πείτε: «Ας περπατήσουμε αντί να τρέξουμε». Προσπαθήστε να αναδιατυπώσετε το αίτημά σας χωρίς να χρησιμοποιήσετε τη λέξη «μη».

6. Μην χρησιμοποιείτε εκβιασμούς
Αντί να πείτε «Αν κάνεις αυτό… τότε θα συμβεί αυτό», χρησιμοποιήστε τη λέξη «όταν». «Όταν μαζέψεις τα παιχνίδια σου, τότε μπορούμε να πάμε βόλτα». Αυτό σημαίνει ότι περιμένετε από το παιδί να υπακούσει, ενώ με το «αν» του δίνετε τη δυνατότητα να επιλέξει εάν θα υπακούσει ή όχι.

7. Δώστε του επιλογές
Αν προσπαθήσει να φύγει από το σπίτι χωρίς να βάλει το μπουφάν του, ρωτήστε το: «Θα ήθελες το κόκκινο μπουφάν ή το μπλε;». Η δυνατότητα επιλογής κάνει τα παιδιά να νιώθουν πιο δυνατά και να θέλουν να κάνουν κάτι που πρέπει να γίνει.

8. Βοηθήστε το παιδί να δικαιολογηθεί
Όταν ένα παιδί κάνει λάθος, πρέπει να το βοηθήσετε να καταλάβει το λάθος του. Μπορεί να μην κατανοήσει γιατί μπήκε τιμωρία ή γιατί του πήρατε το αγαπημένο παιχνίδι του. Συζητήστε τι συνέβη και γιατί πρέπει να υποστεί τις συνέπειες. Βοηθήστε το να ζητήσει συγγνώμη για ό,τι έκανε: «Λυπάμαι μαμά, δεν θα σε χτυπήσω ποτέ ξανά».

9. Να είστε συνεπείς
Εάν πείτε στο παιδί σας ότι πρόκειται να το βάλετε τιμωρία αν ξαναπετάξει τα παιχνίδια του, τότε πρέπει να είστε συνεπείς ως προς αυτό την επόμενη φορά που θα τα πετάξει. Εάν ένα παιδί νομίζει ότι δεν εννοείτε αυτό που λέτε, δεν θα σας ακούσει όταν το λέτε. Μην δίνετε κενές προειδοποιήσεις.

10. Μην φοβάστε να ζητήσετε συγγνώμη
Αρκετές φορές, όταν κάνουμε ένα λάθος, αντιδρούμε με δυνατές φωνές. Μην φοβάστε να ζητήσετε συγγνώμη από το παιδί σας. Το παιδί σας πρέπει να γνωρίζει και να βλέπει ότι όταν κάνετε λάθη, προσπαθείτε να τα διορθώσετε.

Μην αισθάνεστε ότι πρέπει να τα κάνετε όλα σε μια στιγμή! Απλά προσπαθήστε να ενσωματώσετε μερικές από αυτές τις συμβουλές στην καθημερινή ρουτίνα σας. Με τον καιρό θα δείτε μια αλλαγή προς το καλύτερο και ως προς τον τρόπο που ανταποκρίνεστε στο παιδί σας, αλλά και ως προς τον τρόπο που εκείνο ανταποκρίνεται σε εσάς.

Πηγή: tipsaholic.com,infokids.gr