5 εύκολα κόλπα για να κάνετε τα παιδιά να βουρτσίζουν τα δόντια τους

Όσο εύκολο κι αν ακούγεται στην θεωρία, στην πράξη το να πείσεις το παιδί σου να βουρτσίσει τα δόντια του είναι αρκετά δύσκολο. Το καθημερινό βούρτσισμα είναι μια διαδικασία την οποία πολλά παιδιά βαριούνται και προσπαθούν να αποφύγουν. Το βούρτσισμα των δοντιών, όμως, είναι απαραίτητο για την καλή στοματική υγεία και όταν γίνεται σωστά συμβάλλει […]

Όσο εύκολο κι αν ακούγεται στην θεωρία, στην πράξη το να πείσεις το παιδί σου να βουρτσίσει τα δόντια του είναι αρκετά δύσκολο. Το καθημερινό βούρτσισμα είναι μια διαδικασία την οποία πολλά παιδιά βαριούνται και προσπαθούν να αποφύγουν. Το βούρτσισμα των δοντιών, όμως, είναι απαραίτητο για την καλή στοματική υγεία και όταν γίνεται σωστά συμβάλλει όχι μόνο στην προστασία των δοντιών, αλλά και στην συνολική υγεία των παιδιών.

Πώς θα πείσετε, λοιπόν, ένα παιδί να βουρτσίζει περισσότερο τα δόντια του; Διαβάστε παρακάτω μερικούς δοκιμασμένους και αποτελεσματικούς τρόπους.

Κάντε το βούρτσισμα… παιχνίδι

Συνδυάστε την ώρα του βουρτσίσματος με έξυπνα παιχνίδια, όπως το να μιλούν τα παιδιά με τα δόντια κλειστά και με την οδοντόβουρτσα να κινείται πάνω τους. Ή τον διαγωνισμό σαπουνάδας. Όσο πιο πολλή η σαπουνάδα, τόσο πιο καλά βουρτσίζει, απλώς να θυμάστε πάντα να φτύνετε τη σαπουνάδα στο νιπτήρα.

Ή τραγούδι!

Η ώρα του βουρτσίσματος γίνεται διασκέδαση αν ακούγεται πίσω της ένα αγαπημένο τραγούδι. Αν μάλιστα έχετε πει στα παιδιά να βουρτσίζουν τα δόντια τους όσο διαρκεί το τραγούδι, ίσως τα αποτελέσματα να είναι ακόμη καλύτερα.

Ψωνίστε την οδοντόβουρτσα που θέλει μαζί

Αφήστε το να διαλέξει εκείνη που του αρέσει, γιατί έτσι είναι πιθανότερο να θέλει να βουρτσίσει τα δόντια του περισσότερο και με μεγαλύτερη όρεξη.

Βουρτσίστε μαζί

Ξεκινήστε το βούρτσισμα των δοντιών από μικρή ηλικία και κάντε το όλοι μαζί. Το να σας βλέπει το παιδί να βουρτσίζετε τα δόντια σας αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για να το κάνει κι αυτό. Βουρτσίζοντας συχνά, ιδιαίτερα μπροστά στο πολύ μικρό παιδάκι, θα το κάνετε να σας μιμηθεί. Γι’ αυτό φροντίστε να βουρτσίζετε τα δόντια σας με ενθουσιασμό, χαρά και ευχαρίστηση.

Παραμύθια και ιστορίες

Υπάρχουν πολλά παραμύθια που παροτρύνουν τα παιδιά να βουρτσίζουν καθημερινά τα δόντια τους με όμορφες ιστορίες, εικόνες και τραγουδάκια. Κι αν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε εσείς μια ιστορία βασισμένη στην καθημερινότητα και τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας. Μπορείτε να αναφερθείτε, για παράδειγμα στα «ζουζούνια της ζάχαρης» – είναι η πιο συνηθισμένη ιστορία για το βούρτσισμα των δοντιών – τα οποία είναι ο εχθρός των δοντιών μας και για να τα νικήσουμε πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη βούρτσα μας ως «όπλο».

Πηγή:mama365.gr