Χρειάζομαι Να Κάνω Το Εμβόλιο Για Την Γρίπη;

Η γρίπη είναι µια οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήµατος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης (A, B και C). Οι ιοί της γρίπης προσβάλλουν το ανώτερο ή/και το κατώτερο τµήµα του αναπνευστικού συστήµατος (µύτη, φάρυγγας, λάρυγγας, βρόγχοι). Ναι, θα πρέπει να κάνετε το εμβόλιο για την γρίπη κάθε χρόνο, αν ανήκετε σε ομάδα “υψηλού […]

Η γρίπη είναι µια οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήµατος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης (A, B και C). Οι ιοί της γρίπης προσβάλλουν το ανώτερο ή/και το κατώτερο τµήµα του αναπνευστικού συστήµατος (µύτη, φάρυγγας, λάρυγγας, βρόγχοι).

Ναι, θα πρέπει να κάνετε το εμβόλιο για την γρίπη κάθε χρόνο, αν ανήκετε σε ομάδα “υψηλού κινδύνου”, έτσι ώστε να μείνετε προστατευμένοι.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα εμβόλια της γρίπης συνήθως παρέχουν αποτελεσματική προστασία από τη γρίπη, αν και η προστασία μπορεί να μην είναι πλήρης και μπορεί να διαφέρει μεταξύ των ανθρώπων.

Δυστυχώς πολλοί πιστεύουμε ότι αν κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης δε θα αρρωστήσουμε το χειμώνα. Όμως το εμβόλιο της γρίπης μας προστατεύει για την χρονιά που το κάνουμε, και μόνο από τον ιό της γρίπης. Δεν μας προστατεύει από οποιονδήποτε ιό ή μικρόβιο που μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις του αναπνευστικού.

 

Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης;

Η γρίπη στους περισσότερους ανθρώπους δεν προκαλεί βαριά νόσο. Αντίθετα είναι πιθανότερο να προκαλέσει βαριά νόσο σε ανθρώπους που ανήκουν στις λεγόμενες “ομάδες υψηλού κινδύνου”.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστά, ότι πρέπει να εμβολιάζεστε αν:

1. Είστε 65 ετών και άνω

2. Παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών

3. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki,

4. Ρευματοειδή αρθρίτιδα(και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης

συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.

5. Είστε έγκυος (β΄και γ΄τριμήνου.)

6. Έχετε μια σοβαρή πάθηση, όπως:

• Χρόνια πάθηση του αναπνευστικού, όπως το Άσθμα, την Χρόνια

Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) ή την Βρογχίτιδα

• Καρδιακή ανεπάρκεια

• Νεφροπάθεια

• Ηπατίτιδα

• Χρόνια νευρολογική ασθένεια, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο ή το μετα-πολιομυελίτιδας σύνδρομο

• Μεταμόσχευση οργάνων

• Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).

• Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.

• Ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω HIV, ή χημειοθεραπείας

1. Όσοι φροντίζετε ηλικιωμένα άτομα ή άτομα με αναπηρία

2. Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων-λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).

3. <6 μηνών

4. φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.

5. Όσοι ανήκετε στους επαγγελματίες υγείας

Επιπλέον αν ζείτε με κάποιον που έχει ένα αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, πρέπει επίσης να κάνετε το εμβόλιο της γρίπης.

Πρέπει να γίνεται επαναληπτική δόση εµβολίου κατά την διάρκεια µιας περιόδου;

Όχι. Στους ενήλικες αρκεί να γίνεται µόνο µία δόση εµβολίου κάθε χρόνο. Μελέτες έχουν δείξει ότι επαναληπτική δόση του εµβολίου γρίπης δεν προσφέρει στην βελτίωση της ανοσίας. Στα παιδιά ηλικίας µικρότερης από 9 ετών που εµβολιάζονται για πρώτη φορά κατά της γρίπης πρέπει να γίνονται δύο δόσεις εµβολίου σε διάστηµα τουλάχιστον ενός µήνα η µία από την άλλη

Ποιοι ΔΕΝ πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης;

Επειδή το εμβόλιο της γρίπης καλλιεργείται μέσα σε αβγά, μερικοί άνθρωποι ίσως δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης, αν είναι αλλεργικοί στα αβγά.

Παρακάτω θα δείτε ποιοι πιθανώς να μην επιτρέπεται να κάνουν το εμβόλιο.

Ενημερώστε το γιατρό σας και αυτός είναι υπεύθυνος για να σας βοηθήσει να αποφασίσετε εάν το εμβόλιο συνιστάται για σας.

• Άτομα που έχουν σοβαρή αλλεργία στα αβγά της κότας.

• Άτομα που είχαν μια σοβαρή αντίδραση σε παλαιότερο εμβολιασμό κατά της γρίπης.

• Παιδιά μικρότερα των 6 μηνών (το εμβόλιο της γρίπης δεν έχει εγκριθεί για αυτή την ηλικιακή ομάδα).

• Άτομα που έχουν μια μέτρια έως σοβαρή νόσο με πυρετό (θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να ανακάμψει για να εμβολιαστούν.)

• Άτομα με ιστορικό της νόσου Guillain-Barre

Είναι αποτελεσματικό το εμβόλιο;

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου δεν είναι ίδια κάθε χρόνο. Αυτό συμβαίνει γιατί το εμβόλιο κάθε χρονιά παρασκευάζεται με βάση τα στελέχη της γρίπης που εμφανίστηκαν το προηγούμενο έτος. Έτσι αν ο ιός της γρίπης μεταλλαχθεί, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, το εμβόλιο πιθανώς να μην έχει καλή αποτελεσματικότητα.

Ακόµη και στην περίπτωση που η σύνθεση του εµβολίου είναι η ίδια µε αυτή της προηγούµενης περιόδου, ο εµβολιασµός πρέπει να επαναλαµβάνεται γιατί η ανοσία που αφήνει το εµβόλιο εξασθενεί µετά από 6 µήνες περίπου, εποµένως δεν υπάρχει προστασία εναντίον της γρίπης την επόµενη περίοδο.

Μελέτες που έχουν γίνει, έχει δειχθεί ότι προστατεύεται από τη νόσο το 70–90% των ατόµων που εµβολιάζονται.

Εάν έχω νοσήσει από την πανδημική γρίπη, θα έχω ανοσία και τη φετινή χρονιά;

Η μόλυνση από έναν ιό γρίπης μία χρονιά, προσφέρει στο άτομο κάποιου βαθμού ανοσία σε παρόμοια στελέχη του ιού της γρίπης για ένα ή περισσότερα έτη.

Το εμβόλιο της εποχικής γρίπης προστατεύει από τη νέα γρίπη;

ΝΑΙ, γιατί περιέχει και το εμβόλιο έναντι του νέου ιού.

 

Πηγή: www.iatropedia.gr