Το παιδί μου αρνείται να φάει;Τεχνικές και συμβουλές για κατανάλωση τροφίμων και λαχανικών!

Το άγχος των περισσότερων γονιών είναι το καθημερινό φαγητό των παιδιών τους. Η συχνή άρνηση για συγκεκριμένα φαγητά που τους προσφέρουνε από τη μια μεριά και η προτίμησή τους στα τρόφιμα των σχολικών κυλικείων και των φαστφούντ, από την άλλη, αρκούν για να προκαλέσουν ανησυχία για το αν το παιδί τρέφεται σωστά. Στην πραγματικότητα, οι […]

Το άγχος των περισσότερων γονιών είναι το καθημερινό φαγητό των παιδιών τους. Η συχνή άρνηση για συγκεκριμένα φαγητά που τους προσφέρουνε από τη μια μεριά και η προτίμησή τους στα τρόφιμα των σχολικών κυλικείων και των φαστφούντ, από την άλλη, αρκούν για να προκαλέσουν ανησυχία για το αν το παιδί τρέφεται σωστά.

Στην πραγματικότητα, οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν αν τα παιδιά τους δεν ακολουθούν το ιδανικό διαιτολόγιο. Πολλά παιδιά μπορεί να αποφεύγουν αρκετές τροφές ή ακόμα και να τρώνε μόνο μία – δύο τροφές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όταν όμως δεν υπάρχουν σημάδια ότι το παιδί δεν τρέφεται σωστά και είναι υγιές (ψηλώνει, παίρνει βάρος, είναι ζωηρό και δραστήριο) τότε μπορείτε χωρίς άγχος να τους προσφέρετε ποικιλία τροφών σε κάθε γεύμα και να αφήνετε στα ίδια τη δυνατότητα επιλογής.

Μία ισορροπημένη διατροφή, που περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων από όλες τις κατηγορίες μπορεί να προσφέρει στο παιδί τα θρεπτικά συστατικά  και την ενέργεια που είναι απαραίτητα για την ομαλή ανάπτυξη και τη διατήρηση τις υγείας του.

Τα φρούτα και τα λαχανικά, είναι μία απαραίτητη κατηγορία στη καθημερινή διατροφή του παιδιού και οι συστάσεις προτείνουν:

μια μικρή μερίδα σαλάτα σε κάθε κυρίως γεύμα, μαγειρεμένα λαχανικά ή χορτόσουπα

2-4 φρούτα την ημέρα ( ωμά, πολτοποιημένα, ή ως χυμό ή κομπόστα)

 

Άρνηση λαχανικών και φρούτων

Όταν το παιδί αρνείται τα λαχανικά και τα φρούτα, οι γονείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στην αντιμετώπιση του και να μην αρχίζουν διαμάχες κατά την διάρκεια των γευμάτων.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΡΟΥΤΩΝ

Συχνά οι γονείς θεωρούν, και οι επιστημονικές μελέτες το επιβεβαιώνουν, ότι τα παιδιά τους δεν καταναλώνουν επαρκή ποσότητα λαχανικών. Καθώς όμως οι διατροφικές μας συνήθειες διαμορφώνονται ήδη από την παιδική ηλικία, η ένταξη των λαχανικών στο καθημερινό διαιτολόγιο των παιδιών έχει ιδιαίτερη σημασία. Είναι μια καλή ευκαιρία, τα παιδιά να διαμορφώσουν μία ισορροπημένη διατροφή από νωρίς, την οποία θα διατηρήσουν και σε όλη τους τη ζωή.

Ωστόσο, πολλές φορές τα παιδιά όχι μόνο δεν καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες λαχανικών, αλλά αρνούνται ακόμη και να τα δοκιμάσουν. Για να γίνουν λοιπόν τα λαχανικά και τα φρούτα πιο αρεστά στα παιδιά, οι γονείς μπορούν να εφαρμόσουν τις παρακάτω τεχνικές:

Είναι απαραίτητο να υπάρχει στο τραπέζι πάντα σαλάτα με λαχανικά εποχής, ενώ καλό είναι να προσθέτετε λίγα λαχανικά στην άκρη του πιάτου, ακόμα και αν το παιδί σας δεν τα καταναλώνει.

Δεν πρέπει μόνο να παρακινείτε τα παιδιά σας να καταναλώσουν λαχανικά και φρούτα , αλλά πρέπει να τα τρώτε και εσείς, καθώς τα παιδιά διαμορφώνουν τη συμπεριφορά τους, χρησιμοποιώντας τη μίμηση. Επίσης, πρέπει πάντα να υπάρχει ποικιλία και διαθεσιμότητα λαχανικών και φρούτων στο σπίτι, ώστε το παιδί να μπορεί να τα καταναλώσει οποιαδήποτε στιγμή επιθυμεί.

Μην πιέζετε ποτέ το παιδί σας να καταναλώσει κάποιο τρόφιμο με το ζόρι και αποφύγετε να δημιουργείτε διαμάχες την ώρα του φαγητού.

Δώστε ιδιαίτερη έμφαση στην εμφάνιση του πιάτου του παιδιού σας. Συνήθως στα παιδιά αρέσουν τα φαγητά με έντονα χρώματα, οπότε φροντίστε το πιάτο του να είναι πολύχρωμο και να έχει ποικιλία, π.χ. ρύζι με ανάμεικτα λαχανικά.

Είναι χρήσιμο κάποιες φορές τα λαχανικά να υποστούν ειδική προετοιμασία, όπως να τριφτούν πολύ ψιλά στον τρίφτη και να ενταχθούν μέσα στα φαγητά, ώστε τα παιδιά να τα τρώνε και να συνηθίζουν τη γεύση τους, χωρίς όμως να τα βλέπουν (π.χ. τριμμένη πιπεριά, ντομάτα ή κολοκυθάκι μέσα σε πατάτες γιαχνί ή μέσα στη σάλτσα για τα μακαρόνια, λαχανικά μέσα σε πίτες, στη σπιτική πίτσα ή στον κιμά για τα μακαρόνια).

Δοκιμάστε να δώσετε στα παιδιά όχι μόνο μαλακά και μαγειρεμένα, αλλά και φρέσκα, τραγανά λαχανικά (στικς αγγουριού και καρότου) τα οποία θα μπορούσαν να συνδυαστούν με ντιπ γιαουρτιού ή τζατζίκι. Mπορείτε , επίσης, να φτιάξετε σάντουϊτς με ψωμί του τοστ και τυρί, προσθέτοντας ντομάτα ή μαρούλι.

Παροτρύνετε τα παιδιά να διαλέξουν μόνα τους τα φρούτα και τα λαχανικά που θα ήθελαν να καταναλώσουν και να τα αγοράσετε μαζί σε μια επίσκεψη στο μανάβικο.

Ο καλύτερος τρόπος εκμάθησης μιας συμπεριφοράς σε ένα παιδί είναι το παιχνίδι. Χρησιμοποιώντας λαχανικά ή φρούτα μπορείτε να φτιάξετε διάφορες φατσούλες ή ένα δέντρο στην άκρη του πιάτου. Ακόμα, τα παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν ένα ουράνιο τόξο με τα χρώματα των λαχανικών (κόκκινο, πορτοκαλί, πράσινο) που θα ήθελαν να καταναλώσουν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Όποτε το παιδί καταναλώνει τα λαχανικά και φρουτα, μπορείτε να το επιβραβεύσετε με αυτοκόλλητα. Αυτή είναι μία μέθοδος που χρησιμοποιείται αρκετά συχνά και στα σχολεία.

Αφήστε τα παιδιά να σας βοηθήσουν στο μαγείρεμα, όσο αυτό είναι ασφαλές, και να διαλέξουν μόνα τους τα λαχανικά που θα βάλουν στο πιάτο τους.

Αντικαταστήστε τα λαχανικά που δεν επιθυμεί να καταναλώσει ένα παιδί με κάποιο άλλο λαχανικό ή φρούτο, ώστε να αναπληρωθούν οι βιταμίνες (π.χ. φράουλες αντί για σπανάκι).

Ωφέλιμη μπορεί να είναι και η παρασκευή φρέσκων χυμών, μέσα στους οποίους, εκτός από φρούτα μπορείτε να προσθέσετε και μικρή ποσότητα λαχανικών, όπως για παράδειγμα φρέσκο χυμό με πορτοκάλι και λίγο καρότο.

Μπορείτε να δοκιμάσετε καινούργιες συνταγές, όπως πατάτες στο φούρνο με ψιλοκομμένα λαχανικά, κρέας με λαχανικά αντί για πατάτες, μπρόκολο ή σπανάκι στο φούρνο, με τριμμένο τυρί.

 

Τι χρειάζεται να κάνετε οι γονείς

  • Να προσπαθήσετε πρώτα να βελτιώσετε τις δικές σας διατροφικές συνήθειες. Δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιείτε το φαγητό ως ανταμοιβή ή τιμωρία αφού με τον τρόπο αυτό το παιδί δημιουργεί εικόνες «καλών» και «κακών» τροφίμων .Μελέτες δείχνουν ότι όσο αυξάνεται ο περιορισμός των τροφίμων, τόσο αυτά γίνονται πιο ελκυστικά και αυξάνεται το σωματικό βάρος των παιδιών.
  • Η δική σας συμπεριφορά είναι απαραίτητο να ταυτίζεται με όσα προτρέπετε το παιδί σας να εφαρμόσει. Λειτουργείτε ως πρότυπο προς αυτό και είναι εξαιρετικά δύσκολο για ένα παιδί να ακολουθησει κανόνες που δε βλέπει ότι αποδέχεστε και εσείς οι ίδιοι
  • Να κάνετε υπομονή με τα παιδιά. Για παράδειγμα, πιθανότατα ένα παιδί δεν θα φάει τη σαλάτα την πρώτη φορά που θα του τη δώσετε. Τότε θα πρέπει να μην κάνετε σχόλια, να την αποσύρετε και με υπομονή να του την παρουσιάζετε σε κάθε γεύμα μέχρι να αποφασίσει να τη δοκιμάσει. Έχει υπολογιστεί ότι ένα παιδί πρέπει να «εκτεθεί» τουλάχιστον 10 με 20 φορές σε ένα τρόφιμο για να αποφασίσει να το δοκιμάσει, πόσο μάλλον για να το ενσωματώσει στο διαιτολόγιό του.
  • Δημιουργήστε μια όμορφη ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια του γεύματος και ενθαρρύνετε το παιδί να δοκιμάσει καινούρια τρόφιμα . Καλό είναι νέες τροφές να εισάγονται σε μικρές ποσότητες στην αρχή. Το παιδί χρειάζεται χρόνο για να τις συνηθίσει. Αν παρόλα αυτά αρνείται επίμονα να δοκιμάσει κάποιες τροφές , προσπαθήστε να τις σερβίρετε με διαφορετικό τρόπο. Ο τρόπος μαγειρέματος μπορεί να παίξει σημαντικό ρολό σε αυτήν σας την προσπάθεια
  • Να μη σερβίρετε πολύ μεγάλες μερίδες στα παιδιά. Έχει διαπιστωθεί ότι μέχρι την ηλικία των 3-4 ετών, ένα παιδί τρώει την ποσότητα που θέλει και χρειάζεται, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλη θα είναι η μερίδα που θα του βάλετε. Από την ηλικία των 4-5 ετών και μετά οι άνθρωποι μαθαίνουμε να τρώμε περισσότερο, ανάλογα με το πόσο μεγάλη ποσότητα έχουμε μπροστά μας. Εμπιστευτείτε το αίσθημα κορεσμού και πείνας του παιδιού σας και μην το πιέζετε εάν δε θέλει άλλο φαγητό .
  • Προσπαθήστε, κάποιο από τα γεύματα της ημέρας να το καταναλώνετε ή ακόμα και να το προετοιμάζετε μαζί με το παιδί σας..
  • Να μην προβάλλετε τις δικές σας προσδοκίες και απαιτήσεις στο παιδί, που απαιτείτε να είναι αδύνατο και «εγκρατές».
  • Να κατανοήσετε πόσο δύσκολη είναι η θέση του υπέρβαρου παιδιού που προσπαθεί -αντιμετωπίζοντας πιθανόν επιπλέον απόρριψη και κριτική από τους συνομηλίκους- να χάσει βάρος σε μια ηλικία που τα άλλα παιδιά είναι ανέμελα.
  • Να τονίσετε τα «δυνατά» και θετικά σημεία του παιδιού, ώστε να κτιστεί η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμησή του σε θέματα άσχετα με το βάρος.

 

Βάγια Χριστίνα

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Αλεπού

Τηλ.2661031181