Η καισαρική τομή και το δικαίωμα της γυναίκας στον φυσιολογικό τοκετό

H καισαρική τομή (Κ.Τ.) αποτελεί μία από τις συχνότερες χειρουργικές επεμβάσεις. Σύμφωνα με τον  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) το ιδανικό ποσοστό Κ.Τ. είναι μεταξύ 10% και 15%. Αυτό το ποσοστό αντιστοιχεί στις καισαρικές που πρέπει να γίνονται λόγω επιπλοκών και συμβάλλουν στην μείωση της θνησιμότητα νεογνών και μητέρας. Στην Ελλάδα δυστυχώς διενεργείται υψηλός αριθμός  καισαρικών […]

H καισαρική τομή (Κ.Τ.) αποτελεί μία από τις συχνότερες χειρουργικές επεμβάσεις. Σύμφωνα με τον  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) το ιδανικό ποσοστό Κ.Τ. είναι μεταξύ 10% και 15%. Αυτό το ποσοστό αντιστοιχεί στις καισαρικές που πρέπει να γίνονται λόγω επιπλοκών και συμβάλλουν στην μείωση της θνησιμότητα νεογνών και μητέρας. Στην Ελλάδα δυστυχώς διενεργείται υψηλός αριθμός  καισαρικών τομών.Σύμφωνα  με πόρισμα του Π.Ο.Υ.  για τις καισαρικές, η Ελλάδα βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις με ποσοστά 57%, όταν στην υπόλοιπη Ε.Ε. το ποσοστό δε ξεπερνά το 30%.Στη 54η σύνοδο της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την εξάλειψη των διακρίσεων κατά των γυναικών (CEDAW), η χώρα μας καλείται οφείλουσα  << να μειώσει τον αριθμό καισαρικών τομών>>.

Η Κ.Τ. έχει  βραχυπρόθεσμες και μακροπρόσθεσμες επιπτώσεις σε μητέρα και βρέφος.Τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα μα εμφανίσουν, αργότερα στη ζωή τους,νεανικό σακχαρώδη διαβήτη,κοιλιοκάκη, αλλεργίες και άσθμα.Παχυσαρκία και αυτισμός φαίνεται να εμφανίζονται συχνότερα σε παιδιά που γεννήθηκαν με Κ.Τ.Νέα έρευνα σε Αθήνα και Σουηδία δείχνει ότι οι προγραμματισμένες καισαρικές αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης λευχαιμίας σε παιδιά.Οι συνέπειες για τη μητέρα περιλαμβάνουν κινδύνους όπως η υστερεκτομή, η αιμοραγία και η λοίμωξη, αλλά και η πιθανότητα εμφάνισηςβωσυμφύσεων, επιπωματικού/διεισδυτικού πλακούντα, αποκόλλησης πλακούντα και έκτοπης κυήσης σε επόμενη εγκυμοσύνη.

Σημαντική είναι η ανάδειξη ττου φαινομένου των αναίτιων Κ.Τ. στη χώρα μας.Συχνά υπάρχει η λανθασμένη άποψη ότι η καισαρική είναι η πιο ασφαλής επιλογή.Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 2016 διενεργήθηκαν στην Σουηδία 17,6% Κ.Τ. με θνησιμότητα νεογνών 2 στα 1000.Στην Ελλάδα έχουμε την ίδια χαμηλή θνησιμότητα, 2 στα 1000, με αυξημένο όμως ποσοστό Κ.Τ. στο 57%.Ένας από τους σημαντικότερουςλόγους που στην Ελλάδα οι αισαρικές είναι τόσες πολλές, είναι η ιατρικοποίηση της διαδικασίας πολλών ιατρικών παρεμβάσεων, η πλειονότητα των οποίων χωρίς ιατρική αιτιολόγηση.Ο τοκετός διενεργείται συχνά χωρίς να ακολουθούνται σωστά οι ιατρικές κατευθυντήριες οδηγίες.Σημαντικά προβήματα υπάρχουν στο σύστημα υγείας που δεν διευκολύνουν τον Φ.Τ.Οι υποδομές είναι ανεπαρκείς,ενώ υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό.Τα υψηλά ποσοστά Κ.Τ. έχουν σαν συνέπεια την έλλειψη επαρκούς εκπαίδευσης ιατρών και μαιών στον Φ.Τ. και στις επιπλοκές του.

Θα πρέπει να δημιουργηθούν μηχανισμοί ελέγχου και να εφαρμοστούν οι κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τον φυσιολογικό τοκετό και τις ενδείξεις της καισαρικής, ώστε με ασφάλεια και χωρίς κίνδυνο να μειωθούν οι περιττές επεμβάσεις.Η Κ.Τ. θα πρέπει να γίνεται μόνο με ιατρική ένδειξη.

Γράφει ο Dr. Σπύρος Καρδάκης

Χειρούργος Γυναικολόγος-Μαιευτήρας

Πηγή:Corfustories