Γιατί τα μωρά σταματούν να κλαίνε όταν οι γονείς σηκώνονται όρθιοι;

Κρατάτε το μωρό αγκαλιά αρκετή ώρα. Νιώθετε και βλέπετε, ότι έχει ηρεμήσει και αποφασίζετε, λοιπόν, να καθίσετε στον καναπέ έτσι για να… ξεκουραστείτε και εσείς. Και μόλις γονατίζετε λιγάκι, το μωράκι σας αρχίζει να κλαίει λες και είδε τον χειρότερο εφιάλτη. Τι συμβαίνει με τα μωρά και είναι ήρεμα μόνο όταν οι γονείς είναι όρθιοι; […]

Κρατάτε το μωρό αγκαλιά αρκετή ώρα. Νιώθετε και βλέπετε, ότι έχει ηρεμήσει και αποφασίζετε, λοιπόν, να καθίσετε στον καναπέ έτσι για να… ξεκουραστείτε και εσείς.

Και μόλις γονατίζετε λιγάκι, το μωράκι σας αρχίζει να κλαίει λες και είδε τον χειρότερο εφιάλτη. Τι συμβαίνει με τα μωρά και είναι ήρεμα μόνο όταν οι γονείς είναι όρθιοι;

Μήπως το κάνουν επίτηδες; Μήπως απλώς θέλουν να «βασανίζουν» τους γονείς; Το βλέπουν σαν παιχνίδι; Ποια η διαφορά ανάμεσα σε έναν καθιστό γονιό και έναν όρθιο γονιό;

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Current Biology, το μωρό ηρεμεί στην αγκαλιά της μαμάς του όταν εκείνη είναι όρθια, επειδή έτσι νιώθει ασφάλεια, ενώ θεωρεί πως γλιτώνει και από τον κίνδυνο.

Για να σας δώσω να καταλάβετε, η έρευνα απέδειξε, ότι το ίδιο συμβαίνει και στα ποντίκια. Όταν μια μαμά που κρατά το παιδί αγκαλιά, αντιληφθεί κάποιον κίνδυνο και είναι έτοιμη να τρέξει, εκείνο μένει ακίνητο για να μην εμποδίσει την… φυγή τους! Όπως συμβαίνει με το ποντίκι και τις… γάτες.

«Τα νεογέννητα κάτω των 6 μηνών, τα οποία τα κρατούσαν αγκαλιά χωρίς να κάθονται σταμάτησαν οικιοθελώς την κίνηση και το κλάμα τους, ενώ παρατηρήθηκε και μείωση των καρδιακών παλμών τους», τόνισαν οι ερευνητές.

Αυτό μπορεί να είναι εξουθενωτικό για τους γονείς, αλλά, πιθανότατα, δείχνει κάποιο σημάδι εξέλιξης. «Οι ήρεμες αντιδράσεις του μωρού, ίσως αυξάνουν τις πιθανότητες επιβίωσης του μωρού και της μητέρας σε περίπτωση ανάγκης», προσέθεσαν οι επιστήμονες.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους καρδιακούς παλμούς μωρών τα οποία οι γονείς κουβαλούσαν στα χέρια και περπατούσαν, μωρών που κρατούσαν αγκαλιά και κάθονταν και μωρών που άφηναν στο κρεβατάκι τους. Η επιστήμη απέδειξε, αυτό που όλοι οι γονείς ήδη γνωρίζαμε, τα μωρά είναι πιο ήρεμα όταν οι γονείς τα κρατούν αγκαλιά και περπατούν!

Δείτε στο παρακάτω βίντεο πώς αλλάζουν οι παλμοί του μωρού, όταν η μητέρα περπατά, (στο διάγραμμα στο κάτω μέρος του βίντεο, τα πιο ψηλά σημεία σημαίνουν πιο χαμηλοί παλμοί).

Ξέρω, οι γονείς που δεν έχουν καταφέρει να ηρεμήσουν τα μωράκια τους καθιστοί, θα βρουν αυτή την έρευνα… ενοχλητική, όπως όλα δείχνουν, όμως, είναι θέμα εξέλιξης…

Πηγή:infokids.gr