Πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα ταλέντα του παιδιού

Τα παιδιά δεν είναι μόνο αξιολάτρευτα αλλά και αξιοθαύμαστα. Κάθε παιδί έχει τη δική του γλύκα, τα δικά του πείσματα και τα δικά του ταλέντα. Το ζητούμενο είναι να μπορέσουμε εμείς οι γονείς να διακρίνουμε τις κλίσεις τους και να τα ενθαρρύνουμε να ακολουθήσουν τον δρόμο της καρδιάς τους. Να κάνουν αυτό που πραγματικά αγαπάνε και ξεχωρίζουν, […]

Τα παιδιά δεν είναι μόνο αξιολάτρευτα αλλά και αξιοθαύμαστα. Κάθε παιδί έχει τη δική του γλύκα, τα δικά του πείσματα και τα δικά του ταλέντα. Το ζητούμενο είναι να μπορέσουμε εμείς οι γονείς να διακρίνουμε τις κλίσεις τους και να τα ενθαρρύνουμε να ακολουθήσουν τον δρόμο της καρδιάς τους. Να κάνουν αυτό που πραγματικά αγαπάνε και ξεχωρίζουν, αφού είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί όχι μόνο στην ευτυχία, αλλά και στην επιτυχία τους.

Πώς, όμως, μπορούμε να τα βοηθήσουμε να εκμεταλλευτούν στο μέγιστο τα ταλέντα και τις ικανότητές τους χωρίς να τα πιέσουμε ή να τα αποθαρρύνουμε;

Εάν ξεχωρίζει στις σχολικές του επιδόσεις

Εάν το παιδί φαίνεται να έχει ιδιαίτερη κλίση στο σχολείο ή σε κάποιο συγκεκριμένο μάθημα, αρκεί να βρούμε τον καλύτερο τρόπο για να διευρύνει και να καλλιεργήσει τις ικανότητές του. Η εξατομικευμένη εκπαίδευση, η οποία δεν μένει στη διδακτέα ύλη  και εστιάζει στις μοναδικές ικανότητες του παιδιού, το προχωράει σύμφωνα με τις δυνατότητές του. Μπορείτε, για παράδειγμα, να δοκιμάσετε μία μέθοδο που θα αναδείξει τις δυνατότητές του και θα αποκτήσει αυτοπεποίθηση στις δυνάμεις του.

Ο ιδρυτής της μεθόδου, θέλοντας να αξιοποιήσει στο μέγιστο τις ικανότητες του γιου του στα μαθηματικά, κατέληξε να βοηθάει εκατομμύρια παιδιά ανά τον κόσμο διαδίδοντάς τις γνώσεις και τις προσωπικές του εμπειρίες. «Ο ρόλος του παιδαγωγού δεν είναι απλώς να μεταλαμπαδεύει γνώσεις, αλλά να καλλιεργεί στους μαθητές τη νοοτροπία και τις δεξιότητες που χρειάζονται για αυτομάθηση και την απόκτηση εμπιστοσύνης στις δικές τους ικανότητες».

Το ξεχωριστό είναι πως απευθύνεται σε παιδιά από 2 ετών μέχρι και παιδιά που προετοιμάζονται για τις Πανελλήνιες. Όσο νωρίτερα ξεκινήσει ένα παιδί, τόσο πιο γρήγορα θα αναπτύξει τις ικανότητές του έχοντας το μέγιστο, δυνατό όφελος.Αξίζει να γνωρίσετε τα πάντα για την μέθοδο Kumon στις επόμενες εκδηλώσεις γνωριμίας που διοργανώνουν – 16 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη και 30 Μαρτίου στην Αθήνα. Εξάλλου, οφείλουμε να είμαστε ενήμεροι και καλά πληροφορημένοι για να μπορούμε να επιλέγουμε το καλύτερο για τα παιδιά.

 

Εάν ξεχωρίζει σε κάποιο άθλημα

Εάν διαπιστώσετε πως η κλίση του παιδιού σας σχετίζεται με κάποιο άθλημα, το μυστικό βρίσκεται καταρχάς στην καλή συνεργασία με τον προπονητή και κατά δεύτερον στο ημερήσιο πρόγραμμα που θα ορίσετε.

Οργανώστε έτσι το χρόνο του ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί σε όλες του τις υποχρεώσεις, χωρίς, όμως, να υπερβαίνει τον εαυτό του και να εξαντλείται. Θα ήταν καλό να δίνετε προτεραιότητα στις προπονήσεις και το σχολείο, και ο χρόνος που μένει να αφιερώνεται σε επιπλέον εξωσχολικές δραστηριότητες όπως μία ξένη γλώσσα ή κάποιο μουσικό όργανο. Εξίσου σημαντικό είναι να επιμένετε στη σωστή διατροφή και τον επαρκή ύπνο.

Εάν ξεχωρίζει σε κάποιο μουσικό όργανο

Δεν είναι λίγα τα παιδιά που δείχνουν από νωρίς αδυναμία στη μουσική. Ωστόσο, κάποια δεν μένουν μόνο στον ενθουσιασμό ενός ωραίου τραγουδιού, αλλά ζητάνε επίμονα να ξεκινήσουν κάποιο μουσικό όργανο και, μάλιστα, το ταλέντο τους διακρίνεται από τις πρώτες, κιόλας, νότες.

Σε αυτή την περίπτωση, ενθαρρύνετέ το να κάνει την μελέτη κομμάτι της καθημερινότητάς του, ακόμα κι αν μελετάει για 10 μόνο λεπτά. Έπειτα, θα ήταν χρήσιμο να το φέρνετε σε επαφή με αρκετές και διαφορετικές μουσικές παιδικές εκδηλώσεις ώστε να διευρυνθούν οι μουσικοί του ορίζοντες, ενώ θα μπορούσατε να το εντάξετε σε ομάδες μουσικοκινητικής ή σε κάποια παιδική χορωδία, που συνήθως είναι δωρεάν.

Εάν διακρίνετε κάποια ιδιαίτερη αγάπη στα βιβλία και το γράψιμο

Μήπως το παιδί σας αγαπά το διάβασμα και εκδηλώνει από νωρίς την επιθυμία να γίνει συγγραφέας; Συνήθως δεν δίνουμε σημασία σε τέτοιου είδους ταλέντα των παιδιών. Ωστόσο, την επόμενη φορά που θα σας πει με περηφάνια και ενθουσιασμό πως θέλει να γράψει πολλά βιβλία όταν μεγαλώσει, προσπαθήστε να κρατήσετε τον ενθουσιασμό του ζωντανό και να το ενθαρρύνετε!

Ζητήστε του να γράφει γράμματα ή κάρτες σε εσάς και τους φίλους του, δείτε θεατρικές παραστάσεις και μιλήστε γι’ αυτές και κάντε του ερωτήσεις για να καλλιεργήσετε τη φαντασία του. Γεμίστε το σπίτι βιβλία και δείτε μαζί του ταινίες και ντοκιμαντέρ με πλούσιο λεξιλόγιο. Η αγαπημένη ερώτηση που θα μπορούσατε να κάνετε σε αυτά τα παιδιά είναι: «Εσύ τι θα έκανες διαφορετικό;» ή «Τι φαντάζεσαι πως έγινε μετά;». Η φαντασία τους είναι ζωηρή και αξίζει να την διευρύνουμε.

Πηγή:mama365.gr