Πώς να κάνετε το παιδί ξεφτέρι στην αφαίρεση

Τα μαθηματικά, είτε τα λατρεύεις, είτε τα μισείς. Συνήθως, η σχέση που θα αναπτύξεις με το ξεχωριστό, αυτό μάθημα, εξαρτάται από την πρώτη επαφή που έχεις μαζί του. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να κατανοήσουν σε βάθος τις πρώτες και βασικότερες αριθμητικές πράξεις της πρόσθεσης και της αφαίρεσης. Για να το πετύχουμε αυτό, […]

Τα μαθηματικά, είτε τα λατρεύεις, είτε τα μισείς. Συνήθως, η σχέση που θα αναπτύξεις με το ξεχωριστό, αυτό μάθημα, εξαρτάται από την πρώτη επαφή που έχεις μαζί του. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να κατανοήσουν σε βάθος τις πρώτες και βασικότερες αριθμητικές πράξεις της πρόσθεσης και της αφαίρεσης. Για να το πετύχουμε αυτό, όμως, δεν πρέπει να τα πιέσουμε αλλά να τους δώσουμε να καταλάβουν πως τα μαθηματικά βρίσκονται παντού γύρω μας. Αφού κατακτήσει την πρόσθεση, επιλέξτε απλούς, διασκεδαστικούς τρόπους και μάθετε μαζί αφαίρεση παίζοντας!

Παίξτε με πλαστελίνες

Φτιάξτε μικρά μπαλάκια πλαστελίνης και βοηθήστε το παιδί να καταλάβει την αφαίρεση. Για παράδειγμα, εάν η πράξη που πρέπει να κάνει είναι «3-1», βάλτε μπροστά του 3 μπαλάκια πλαστελίνης και έπειτα απομακρύνετε το ένα από αυτά. Τέλος, ενθαρρύνετε το παιδί να μετρήσει πόσα μπαλάκια έμειναν για να βρει το σωστό αποτέλεσμα.

Μάθετε αφαίρεση… τρώγοντας

Ο Απρίλιος είναι ο μήνας της φράουλας – ένα φρούτο που λατρεύουν σχεδόν όλα τα παιδιά! Προμηθευτείτε μπόλικες φράουλες από τον μανάβη σας και ξεκινήστε τις πράξεις. «Εάν σου δώσω 3 φράουλες κι εσύ φας την μία, πόσες φράουλες θα σου μείνουν;». Μπορείτε να παίξετε αυτό παιχνίδι με σταφύλια, βατόμουρο ή όποιο άλλο φρούτο επιθυμείτε!

Μαγνητάκια: Οι καλύτεροι φίλοι των παιδιών

Εκτός από τα γράμματα του αλφάβητου, μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο αριθμούς και σχήματα σε μαγνητάκια. Καθίστε μπροστά από το ψυγείο και κάντε πράξεις!Κάθε αριθμητική πράξη θα απεικονίζεται όχι μόνο με αριθμούς αλλά και με σχήματα, ώστε το παιδί να κατανοήσει και να εμπεδώσει την πράξη της αφαίρεσης.

Ο παλιός, πατροπαράδοτος άβακας

Ο άβακας ήταν ο βοηθός της δικής μας γενιάς! Σχεδόν όλοι, κάναμε τις πρώτες μας αριθμητικές πράξεις χρησιμοποιώντας τις χρωματιστές μπάλες του. Εάν βρείτε στο πατάρι, λοιπόν, τον δικό σας άβακα, ενθαρρύνετε το παιδί να τον χρησιμοποιήσει ώστε να εξοικειωθεί με τις απλές μαθηματικές πράξεις όπως η αφαίρεση.

Βιβλία για παιδιά

Πηγαίνοντας σε ένα βιβλιοπωλείο, θα βρείτε αρκετά βιβλία μαθηματικών για παιδιά από 5 ετών και πάνω. Εξειδικευμένοι παιδαγωγοί, χρησιμοποιώντας απλές και κατανοητές μεθόδους, εξηγούν στα παιδιά την λογική όχι μόνο της αφαίρεσης αλλά και της πρόσθεσης.

Πηγή:mama365.gr