“Το στήθος μου πονά κατά τον θηλασμό. Τι να κάνω;”

«Το στήθος μου πονά κατά τον θηλασμό. Έκανα μασάζ με ζεστό νερό, πήρα και αναλγητικά, αλλά ο πόνος εξακολουθεί. Τι μου προτείνετε;» Απαντά η κα. Νότα  Γιανναρά, πτυχιούχος μαία-εξωτερική συνεργάτιδα των μαιευτικών και γυναικολογικών κλινικών Μητέρα και Ρέα (ngiannara@hotmail.com) Ο πόνος στο στήθος μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες.Το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε όταν πονά το […]

«Το στήθος μου πονά κατά τον θηλασμό. Έκανα μασάζ με ζεστό νερό, πήρα και αναλγητικά, αλλά ο πόνος εξακολουθεί. Τι μου προτείνετε;»

Απαντά η κα. Νότα  Γιανναρά, πτυχιούχος μαία-εξωτερική συνεργάτιδα των μαιευτικών και γυναικολογικών κλινικών Μητέρα και Ρέα (ngiannara@hotmail.com)

Ο πόνος στο στήθος μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες.Το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε όταν πονά το στήθος μας κατά τον θηλασμό είναι το πότε κάναμε άντληση τελευταία φορά. Είναι πιθανό ο πόνος να προέρχεται από συσσώρευση γάλακτος στο στήθος. Συνήθως, λέμε ότι το γάλα πρέπει να αντλείται ανά δύο με τρεις ώρες.

Έπειτα, πρέπει να σκεφτούμε αν κάποιος πόρος του μαστικού αδένα έχει φράξει και προκαλεί τον πόνο και τέλος να εξετάσουμε το ενδεχόμενο κάποιας φλεγμονής, όπως είναι η μαστίτιδα.

Ως μαστίτιδα ορίζουμε την φλεγμονή του μαστού μετά τον τοκετό. Η μαστίτιδα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους φόβους των  μαμάδων και ένα από τα πιο κοινά προβλήματα στις πρώτες μέρες της γαλουχίας έως ότου εγκατασταθεί ο θηλασμός.

Συμπτώματα και ενδείξεις

  1. Αίσθημα καύσους και πόνου στο  στήθος. Είναι η αρχική ένδειξη. Μάλιστα, ο πόνος είναι  τόσο οξύς που  περιγράφεται σαν βελονιές στο στήθος ή και σαν να  έχεις κοπεί με ξυράφι .
  2. Ερυθρότητα τοπικά ή και σε όλη την επιφάνεια του μαστού. Υπάρχει κοκκινίλα, αίσθημα αυξημένης θερμοκρασίας τοπικά, ενώ δημιουργεί την  εντύπωση  ότι καίει.
  3. Σκληρότητα και οίδημα των μαστών. Το στήθος δεν είναι «ευπίεστο» και πολλές φορές υπάρχει οίδημα κάτω από τις μασχάλες και στο άνω και έξω τεταρτημόριο όπου εγκλωβίζεται το γάλα .
  4. Πυρετός (από 38,5 και πάνω) ρίγη και γενικευμένη κακουχία: Χαρακτηρίζεται από  αίσθημα κόπωσης, εξασθένησης, αδυναμίας.

Tips για πρόληψη και αντιμετώπιση πόνου στο στήθος

  1. Καλό  πλύσιμο των χεριών πριν την έναρξη του θηλασμού. Επειδή η μαστίτιδα  μπορεί να οφείλεται και σε  μικροβιακή λοίμωξη είναι συνετό να πλένουμε τα χέρια μας με ένα ήπιο σαπούνι. Δεν χρειάζεται αντισηπτικό γιατί είναι ιδιαίτερα  επιθετικό προς το δέρμα. Αρκεί τα χέρια μας να είναι καθαρά.
  2. Ζεστές κομπρέσες για 5-10 λεπτά  προ του θηλασμού. Τα ζεστά  επιθέματα  κινητοποιούν τους  μαστικούς αδένες και αυξάνουν την αιμάτωση με αποτέλεσμα να έχουμε μεγαλύτερη ροή γάλακτος, σε μικρότερο χρονικό διάστημα.
  3. Κρύες κομπρέσες η κρύο ντους μετά τον θηλασμό. Περιορίζει το οίδημα και ανακουφίζει. Επιπρόσθετα βοηθάει τις θηλές να σκληρύνουν και έτσι αποφεύγεται ο κίνδυνος τραυματισμού και εισόδου μικροβίων
  4. Μασάζ στους μαστούς. Μπορεί να  γίνεται πριν ή και κατά την  διάρκεια. Χρησιμοποιήστε αμυγδαλέλαιο ή καθαρή λανολίνη  για  επάλειψη που ενυδατώνει και  είναι  συμβατό με το θηλασμό
  5. Μικρά και συχνά γεύματα στο μωρό. Αν δεν είναι δυνατό να βάλετε το ίδιο το μωρό  να  θηλάσει πολύ συχνά αντλήστε γάλα με το  θήλαστρο. Προσοχή μόνο με  ηλεκτρικό, γιατί  το  χειροκίνητο θα  φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα
  6. Ενυδάτωση, ενυδάτωση, ενυδάτωση. Πρέπει να καταναλώνετε πολλά υγρά.

Να τονίσουμε ότι σε κάθε περίπτωση διάγνωση χωρίς κλινική εικόνα δεν μπορεί να γίνει. Για αυτό πάντα να ενημερώνετε τον γιατρό και τη μαία σας για λεπτομερέστερες οδηγίες.

Πηγή:infokids.gr