Πανελλήνιες εξετάσεις… H επιτυχία στο πιάτο σας!!

Η απόδοση στις εξετάσεις δεν εξαρτάται μόνο από το πόσες ώρες έχετε αφιερώσει στο διάβασμα.. Το μυστικό είναι να έχετε ενέργεια, καλή μνήμη και να είστε συγκεντρωμένοι την ημέρα των εξετάσεων. Η διατροφή και η σωματική δραστηριότητα είναι δύο βασικοί σύμμαχοι που μπορούν να επηρεάσουν τόσο την ψυχολογία όσο και τις επιδόσεις σας . Τι […]

Η απόδοση στις εξετάσεις δεν εξαρτάται μόνο από το πόσες ώρες έχετε αφιερώσει στο διάβασμα.. Το μυστικό είναι να έχετε ενέργεια, καλή μνήμη και να είστε συγκεντρωμένοι την ημέρα των εξετάσεων.

Η διατροφή και η σωματική δραστηριότητα είναι δύο βασικοί σύμμαχοι που μπορούν να επηρεάσουν τόσο την ψυχολογία όσο και τις επιδόσεις σας .

Τι πρέπει να κάνετε:

  1. Ποτέ μην παραλείπετε το πρωινό γεύμα. Ιδανικά προτιμήστε γαλακτοκομικά, δημητριακά ολικής άλεσης και φρούτα. Μελέτες επιβεβαιώνουν ότι όσοι τρώνε ένα πλήρες και θρεπτικό πρωινό παρουσιάζουν μεγαλύτερη εγρήγορση για σκέψη και ικανότητα μάθησης, έχουν καλύτερη συμπεριφορά στην τάξη, δεν κουράζονται εύκολα και διατηρούν την απόδοσή τους σε υψηλά επίπεδα μέχρι το μεσημέρι.
  2. Καταναλώστε μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας . Ο εγκέφαλος χρειάζεται συνεχή ροή από “καύσιμα”, για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά. Για να μπορεί ο οργανισμός να τροφοδοτεί τον εγκέφαλο,  θα πρέπει να τρώτε ένα γεύμα ή σνακ κάθε 3-4 ώρες, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Φρούτα, 100% φυσικοί χυμοί , smoothies φρούτων ή λαχανικών,   τοστ ολικής και ξηροί καρποί αποτελούν ιδανικά σνακ!
  3. Χρωματίστε τα πιάτα σας! Τα φρούτα και τα λαχανικά εκτός από τις πολύτιμες βιταμίνες προσφέρουν αντιοξειδωτικά και υδατάνθρακες, ιδανικά συστατικά για την τροφή του εγκεφάλου και την καταπολέμηση του άγχους.
  4. Οι υδατάνθρακες , αποτελούν το βασικό καύσιμο του εγκεφάλου. Φροντίστε σε κάθε γεύματα της ημέρας να υπάρχει μία διαφορετική πηγή ,  χωρίς όμως να το παρακάνετε με την ποσότητα. Τα μεγάλα γεύματα,  συνήθως προκαλούν υπνηλία και μειώνουν τη συγκέντρωση και την ικανότητα απομνημόνευσης και σκέψης.
  5.  Η επαρκής ενυδάτωση παίζει σημαντικό ρόλο στην νοητική λειτουργία. Ακόμη και μια μικρή αφυδάτωση μπορεί να μειώσει γνωστικές αποδόσεις όπως η συγκέντρωση και η βραχυχρόνια μνήμη. Μην ξεχνάτε λοιπόν  να πίνετε πολύ νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, προκειμένου να διατηρείτε τον εγκέφαλό σας σε εγρήγορση.
  1. Δώστε έμφαση στις πηγές ωφέλιμου λίπους. Η πρόσληψη λίπους των ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων, είναι αναγκαία για την πνευματική ανάπτυξη. Η κατανάλωση ψαριών, κατά προτίμηση λιπαρών, όπως σαρδέλες, γαύρος , σολομός, και θαλασσινών 2 φορές την εβδομάδα, αλλά και μικρών ποσοτήτων ξηρών καρπών και σπόρων, όπως καρύδια, αμύγδαλα, ηλιόσπορο, π.χ. ως σνακ, καλύπτει τις ανάγκες αυτές.
  2. Είναι γνωστό πως η έλλειψη σιδήρου σχετίζεται με χειρότερη μνήμη και οδηγεί σε προβλήματα με την προσοχή και τη συγκέντρωση. Θα πρέπει λοιπόν να αυξήσετε την κατανάλωση στις πλούσιες σε σίδηρο τροφές.
  3. Αν έχετε όρεξη για γλυκό, προτιμήστε ένα μικρό κομμάτι μαύρης σοκολάτας ! Η κατανάλωσή της αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών, ουσιών που μας φτιάχνουν τη διάθεση και ενισχύουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες.
  4. Τα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β , αποτελούν «εξαιρετικά θρεπτικά συστατικά του πνεύματος», καθώς ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα είναι υπεύθυνα για τη μνήμη, τη συγκέντρωση και τη διάθεσή σας!
  5. Τέλος, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, γιατί η εποχή των εξετάσεων δεν προτείνεται για υποθερμιδικές δίαιτες,  ιδιαίτερα αν δεν σας έχουν δοθεί από κάποιον ειδικό. Η χαμηλή πρόσληψη ενέργειας και η μη επαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στην απόδοσή σας στα μαθήματα.

Καλή επιτυχία!!!

 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΛΗ

ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ