Camping με τα παιδιά: Πώς να κάνεις την οικογενειακή κατασκήνωση μια υπέροχη εμπειρία

Ο κόσμος χωρίζεται σε δύο κατηγορίες οικογένειας: τους happy campers και εκείνους που τα θέλουν All Inclusive στις διακοπές τους. Αν ανήκεις στη δεύτερη περίπτωση, τότε δεν έχουμε να αναλύσουμε πολλά. Αν, ωστόσο, είσαι τύπος του camping, τότε αυτό το θέμα σε ενδιαφέρει πολύ! Βλέπεις, οι άνθρωποι που απολαμβάνουν την κατασκήνωση και την επαφή με τη […]
Ο κόσμος χωρίζεται σε δύο κατηγορίες οικογένειας: τους happy campers και εκείνους που τα θέλουν All Inclusive στις διακοπές τους. Αν ανήκεις στη δεύτερη περίπτωση, τότε δεν έχουμε να αναλύσουμε πολλά. Αν, ωστόσο, είσαι τύπος του camping, τότε αυτό το θέμα σε ενδιαφέρει πολύ! Βλέπεις, οι άνθρωποι που απολαμβάνουν την κατασκήνωση και την επαφή με τη φύση, τείνουν να… εγκαταλείπουν αυτή την αγάπη τους όταν γίνονται γονείς.

Οι περισσότεροι το κάνουν, γιατί πιστεύουν ότι μπορεί να είναι πιο δύσκολη η καθημερινότητα με τα παιδιά. Άλλες φορές, ίσως να θεωρούν ότι δεν είναι ασφαλές για τα μικρά τους. Πάντως, και στις δύο περιπτώσεις οι ενδοιασμοί είναι ελαφρώς υπερβολικοί, μιας και το σωστό camping θέλει και το σωστό… attitude! Με λίγα λόγια, η ανησυχία των γονέων και η προσπάθειά τους να παραμείνουν πιστοί στο καθημερινό πρόγραμμά τους είναι συνήθως ο ανασταλτικός παράγοντας. Εξάλλου, σύμφωνα με πολλαπλές έρευνες, τα παιδιά που περνούν χρόνο στη φύση απολαμβάνουν πολλά οφέλη, τόσο στη φυσική κατάστασή τους και την ψυχική υγεία τους, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η αυτοπεποίθησή τους! Επιπλέον, οι οικογένειες που κάνουν camping έχουν την ευκαιρία να “συσφίξουν” τις σχέσεις τους και να συνάψουν πιο ισχυρούς δεσμούς μεταξύ τους!

Γιατί, λοιπόν, να αντισταθείς στον πειρασμό και να μην συστήσεις στα μικρά σου το camping; Μάλιστα, παρακάτω σου συγκέντρωσα πέντε τρόπους με τους οποίους θα κάνεις την καθημερινότητα… στη σκηνή ακόμη πιο εύκολη για τα παιδιά και κατ’ επέκταση για εσένα!

 

1.Κάνε τη σωστή… εισαγωγή

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να “εξάψεις” το ενδιαφέρον των παιδιών για το camping είναι να γνωρίσουν αρχικά τη σκηνή! Ξεκίνα από ένα μικρό πείραμα, στήνοντας μια σκηνή στην αυλή ή ακόμη και στο σαλόνι και δοκιμάστε να κοιμηθείτε ή τουλάχιστον να περάσετε κάποιες ώρες εκεί. Με αυτό τον τρόπο, το μικρό σου θα εξοικειωθεί με τις συνθήκες ύπνου που μπορεί να επικρατούν σε ένα αντίσκηνο. Για ακόμη πιο αληθοφανή “προσομοίωση” μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα CD ή ένα application που να μιμείται τους ήχους της φύσης, όπως τα τριζόνια, ο αέρας και το θρόισμα των φύλλων. Αυτό είναι ένα καλό τεστ και για εσένα! Για παράδειγμα, αν το παιδί σου είναι μωρό, δοκίμασε να του αλλάξεις την πάνα εντός της σκηνής, ώστε να δεις από τώρα τι πρέπει να περιμένεις και πώς να οργανωθείς! Κάνε, λοιπόν, μια πρόβα τζενεράλε!

2.Γνώρισέ τους το camping νωρίς

Τα παιδιά είναι… εύπλαστα και μεγάλο μέρος του χαρακτήρα τους “χτίζεται” από τους γονείς τους. Επομένως, και η θετική αντιμετώπιση που θα έχουν απέναντι στο camping είναι κάτι που μπορεί να γαλουχηθεί, αρκεί να γνωρίσουν τη διαδικασία από μικρή ηλικία, ώστε μεγαλώνοντας να έχουν αναπτύξει αγάπη για αυτό τον τρόπο διακοπών και αναψυχής! Μάλιστα, τα μωρά είναι ασφαλή στις συνθήκες του camping ακόμη και από τους πρώτους μήνες της ζωής τους, γεγονός που σημαίνει πως μπορείς να αρχίσεις την “εκπαίδευση” όσο νωρίς το θελήσεις! Έτσι, τα παιδιά μεγαλώνοντας θα νιώθουν μεγαλύτερη οικειότητα και θα… βαριούνται λιγότερο.

3.Ξέχνα τους καθημερινούς περιορισμούς

Στην καθημερινότητά σας μπορεί να έχετε καταφέρει να εφαρμόσετε το “χρυσό” πρόγραμμα, τόσο στο φαγητό και τον ύπνο, όσο και στο παιχνίδι, το διάβασμα και τις εξωτερικές δραστηριότητες. Η παραμονή στη φύση, όμως, διέπεται από τους δικούς της κανόνες και θα χρειαστεί να ξεχάσεις το πλαίσιο της πόλης! Μπορεί ο βραδινός ύπνος να γίνεται πιο αργά ή το μικρό σου να χάσει το napping κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και αυτό είναι ok! Ενδεχομένως το μεσημεριανό γεύμα να γίνεται άλλη ώρα κάθε μέρα και τα snack να μετατραπούν σε… γρανίτες. Ακολούθησε το ρεύμα και μην αγχωθείς περισσότερο. Όταν επιστρέψετε στους κανονικούς ρυθμούς σας, θα μπορέσεις να επαναφέρεις το σταθερό πρόγραμμά τους.

4.Άφησέ τα να λερωθούν άφοβα

Όπως γνωρίζεις πολύ καλά κι εσύ, μιας και είσαι happy camper, το camping είναι συνώνυμο της ελευθερίας. Γι’ αυτό και ακριβώς όπως στο παραπάνω tip, έτσι και σε αυτή την κατηγορία θα πρέπει να συμφιλιωθείς με την ιδέα ότι το μικρό σου θα παίξει με τα χώματα και θα κυλιστεί στις λάσπες, θα λερώσει όλα τα ρούχα του και θα μείνει άλουστο κάποια βράδια. Και αυτό δεν πειράζει καθόλου! Άλλωστε, έρευνες έχουν δείξει πως η επαφή των παιδιών με το χώμα και τη σκόνη δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημά τους!

5.Απόφυγε τα πολυσύχναστα μέρη για camping

Επιλέγοντας να κάνεις camping με την οικογένειά σου off season ή ακόμη και ελεύθερο ή έστω σε οργανωμένα με λιγότερο κόσμο, θα καταφέρεις να κρατήσεις τις ισορροπίες στην καθημερινότητά σας. Διότι έτσι, δεν θα έχεις το άγχος πως το μωρό σου που κλαίει στις 3.00 το πρωί ενοχλεί τους διπλανούς ή το μικρό σου που ουρλιάζει μες στο καταμεσήμερο δυσαρεστεί τους τριγύρω. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσεις να κάνεις focus στα παιδιά σου και να κάνεις ακόμη πιο αξέχαστη την εμπειρία τους!

Πηγή:babyradio.gr