Πώς να ξοδέψει το χαρτζιλίκι του σωστά;

Από ποια ηλικία μπορεί ένας γονιός να δίνει χαρτζιλίκι στα παιδιά του και κάτω από ποιες συνθήκες; Πόσο σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει το χαρτζιλίκι και γενικότερα τα χρήματα στη ζωή ενός παιδιού; Πόσα χρήματα μπορεί ή πρέπει να διαχειρίζεται ένα παιδί; Όλα’ αυτά είναι εύλογα ερωτήματα που θέτει στον εαυτό του ο κάθε γονιός.  […]

Από ποια ηλικία μπορεί ένας γονιός να δίνει χαρτζιλίκι στα παιδιά του και κάτω από ποιες συνθήκες;

Πόσο σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει το χαρτζιλίκι και γενικότερα τα χρήματα στη ζωή ενός παιδιού; Πόσα χρήματα μπορεί ή πρέπει να διαχειρίζεται ένα παιδί; Όλα’ αυτά είναι εύλογα ερωτήματα που θέτει στον εαυτό του ο κάθε γονιός.  Ίσως γιατί πέρα από τον ρόλο που εξυπηρετούν τα χρήματα (στην αγορά αγαθών) στην περίπτωση των παιδιών αποτελούν και ένα μάθημα ζωής.

Όταν δείτε ότι το παιδί σας είναι έτοιμο να διαχειριστεί ακόμη και ένα μικρό ποσό χρημάτων το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να του αγοράσετε έναν κουμπαρά.

Σε σχέση με το συστηματικό χαρτζιλίκι, φροντίστε αυτό να καλύπτει κάποια καθημερινά του έξοδα (ενδεχομένως για το κυλικείο του σχολείου του) αλλά και κάτι παραπάνω. Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν μπαίνει στο πρόγραμμα τους και η βόλτα. Φροντίστε το χαρτζιλίκι τους να μπορεί να καλύψει κάτι που θα φάνε ή που θα πιουν έξω.

Πώς όμως θα είμαστε σίγουροι εμείς οι γονείς ότι το παιδί μας με το χαρτζιλίκι του επιλέγει υγιεινά τρόφιμα από το σχολικό κυλικείο ή στις εξόδους του με τους φίλους του;

Ασφαλώς, σε καμία περίπτωση δεν γινόμαστε υστερικοί και υπερβολικοί, μην ξεχνάμε ότι κάποτε ήμασταν και εμείς παιδιά και παρακούσαμε τις συμβουλές των γονιών μας. Τα παιδιά καταγράφουν εικόνες και όχι λόγια, άρα ας τους διδάξουμε με τις πράξεις μας.

Θα πρέπει λοιπόν να προτείνουμε στο παιδί μας τι θα μπορούσε να αγοράσει με το χαρτζιλίκι του απ’έξω, την στιγμή που δεν είναι εφικτό να το πάρει έτοιμο από το σπίτι:

  • Φρούτα καλά πλυμένα και τυλιγμένα σε σελοφάν
  • Τοστάκι με κασέρι και λαχανικά π.χ. ντομάτα, μαρούλι
  • Φρεσκοστυμμένους χυμούς ή αν δεν υπάρχουν – συσκευασμένους χυμούς χωρίς ζάχαρη
  • Συσκευασμένες μπάρες δημητριακών
  • Παστέλι από ξηρούς καρπούς και μέλι
  • Σοκολατούχο γάλα με χαμηλά λιπαρά
  • Γάλα ή γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, τα οποία βρίσκονται μέσα στο ψυγείο. Επίσης, υπενθυμίζουμε διαρκώς στο παιδί μας να ελέγχει την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται πάνω στη συσκευασία.
  • Μπαγκέτες, ολικής κατά προτίμηση, οι οποίες μπορεί να περιέχουν τυρί, κοτόπουλο, λαχανικά

Ως γονείς είμαστε υποχρεωμένοι να ελέγχουμε πρώτοι εμείς την ποιότητα των ειδών που βρίσκονται προς πώληση στα σχολικά κυλικεία των παιδιών μας και να μην διστάσουμε να διαμαρτυρηθούμε αν κάτι μας δημιουργεί ανησυχία.

Πηγή:https://babyradio.gr