Αν είσαι μαμά ξέρεις πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι να βάλεις το παιδί σου για ύπνο τα βράδια. Τα παιδιά θέλουν να μένουν ξύπνια μέχρι αργά, να παίξουν, να περάσουν χρόνο μαζί σου –αλλά εσύ, θέλεις απλά να έρθει επιτέλους η ώρα που θα κοιμηθούν! Όπως φαίνεται, όμως, καλώς προσπαθούμε να βάλουμε τα παιδιά μας νωρίς για ύπνο, γιατί η επιστήμη αποκάλυψε, ότι όσο νωρίτερα κοιμούνται τα παιδιά το βράδυ, τόσο καλύτερη είναι η ψυχική υγεία των μαμάδων.
Μια Αυστραλιανή μελέτη, λοιπόν, έδειξε, ότι τα παιδιά που πέφτουν για ύπνο γύρω στις 8:00 – 8:30 τη νύχτα είναι υγιέστερα –υγιέστερες, όμως, είναι και οι μαμάδες τους.
Η μελέτη ακολούθησε τους γονείς των παιδιών ηλικίας 4-5 ετών και τους ρώτησε σχετικά με τα προγράμματα ύπνου τους. Οι επιστήμονες επικοινώνησαν ξανά μαζί τους, όταν τα παιδιά ήταν 6-7 ετών, ενώ τους προσέγγισαν μια τελευταία φορά, όταν τα παιδιά ήταν 8-9 ετών.
Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι τα παιδιά που κοιμούνται πιο νωρίς, έχουν καλύτερη υγεία και συνεπώς καλύτερη ποιότητα ζωής, ενώ οι μαμάδες τους έχουν καλύτερη ψυχική υγεία.
Οι επιστήμονες είπαν, ότι δεν έχει τόσο να κάνει με το πόσες ώρες κοιμούνται –αν και το να ξεκουράζεται επαρκώς ένα παιδί είναι σημαντικό. Εξήγησαν, όμως, ότι το να κοιμάται ένα παιδί νωρίς το βράδυ, δίνει στη μαμά περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να κάνει πράγματα, κάνοντάς την να νιώθει καλύτερα για τη μέρα της.
Με λίγα λόγια, η χαρούμενη μαμά μεγαλώνει χαρούμενα παιδιά! Και για να είσαι περισσότερο χαρούμενη μαμά, πρέπει να βάζεις τα παιδιά σου για ύπνο νωρίς, ώστε να έχεις λίγο χρόνο για τον εαυτό σου.
Οι επιστήμονες καταλήγουν, ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας χρειάζονται καθημερινά 10-13 ώρες ύπνου, ενώ τα παιδιά Δημοτικού, πρέπει να κοιμούνται κάθε βράδυ από 9 έως 11 ώρες. Επίσης, οι παιδίατροι συμπληρώνουν, ότι ακόμα πιο σημαντικό είναι, να υπάρχει συνέπεια στο πρόγραμμα του ύπνου –όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά για όλη την οικογένεια.
Τι γίνεται, όμως, όταν το παιδί αρνείται να κοιμηθεί νωρίς το βράδυ; Οι ειδικοί συνιστούν:
- Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας ασκείται καθημερινά και κυρίως πρωινές ώρες, ώστε όταν έρχεται η ώρα του ύπνου, τα επίπεδα μελατονίνης του να έχουν πέσει στα επιθυμητά όρια του ύπνου.
- Απομακρύνετε τις ηλεκτρονικές συσκευές από το δωμάτιο του παιδιού και φροντίστε να κλείνετε όλες τις οθόνες στο σπίτι στις 7:00 το απόγευμα, ώστε ο εγκέφαλος του παιδιού σας να έχει αρκετό χρόνο να «ρίξει» ρυθμούς.
- Μετά το βραδινό φαγητό, δώστε στο παιδί λίγο χρόνο για χαλάρωση, π.χ. διαβάστε μαζί του ένα βιβλίο για να νυστάξει.
- Πριν τον ύπνο, περάστε λίγο χρόνο όλοι μαζί ως οικογένεια, γιατί έτσι το παιδί θα πάει για ύπνο πιο χαρούμενο, αλλά θα κοιμηθεί και καλύτερα.
Πηγή: rebelcircus.net,https://www.infokids.com.cy/