«Τρελαίνεται για δεινόσαυρους!» Ενθάρρυνε την εμμονή του μικρού σου-Κάνει καλό

«Τρελαίνεται για δεινόσαυρους!» Ενθάρρυνε την εμμονή του μικρού σου. Κάνει καλό – Έρευνα «Τα μόνα παιχνίδια του μικρού μου είναι δεινόσαυροι! Έχει πάθει εμμονή!» «Μόνο με αυτοκινητάκια ασχολείται όλη μέρα!» «Ενθουσιάζεται με τους πλανήτες, τους ξέρει όλους!» Χμμ, ναι. Τα έχω ακούσει αυτά και τα έχω ζήσει κιόλας. Τα περισσότερα παιδιά αποκτούν σε κάποια φάση […]

«Τρελαίνεται για δεινόσαυρους!» Ενθάρρυνε την εμμονή του μικρού σου. Κάνει καλό – Έρευνα

«Τα μόνα παιχνίδια του μικρού μου είναι δεινόσαυροι! Έχει πάθει εμμονή!»

«Μόνο με αυτοκινητάκια ασχολείται όλη μέρα!»

«Ενθουσιάζεται με τους πλανήτες, τους ξέρει όλους!»

Χμμ, ναι. Τα έχω ακούσει αυτά και τα έχω ζήσει κιόλας. Τα περισσότερα παιδιά αποκτούν σε κάποια φάση της ζωής τους εμμονή με κάτι. Ο μεγάλος μου έχει τρέλα με τα φορτηγά. Ο μικρός μου με τους δεινόσαυρους. Ο μικρός της φίλης μου με τους πλανήτες. Τις περισσότερες φορές οι γονείς δεν αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει αυτό. Και όμως, αυτό κάτι σημαίνει μας λένε τώρα οι επιστήμονες.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι όταν ένα παιδί είναι ενθουσιασμένο από κάτι, όπως οι δεινόσαυροι, η προσοχή τους είναι καλύτερη. Επίσης μαθαίνουν καλύτερα και συχνά έχουν πάνω από το μέσο όρο νοημοσύνης.

Ή να το πούμε και αλλιώς. Η νοημοσύνη άνω του μέσου όρου δεν είναι ασυνήθιστη για τα παιδιά που αποκτούν ένα έντονο φυσικό ενδιαφέρον. Για οποιοδήποτε θέμα.

 

Δε χρειάζεται να είναι απαραίτητα κάποιο συγκεκριμένο. Το ίδιο ισχύει για τα αυτοκίνητα, τα φορτηγά, τα τρένα, τις κούκλες, τη ζωγραφική, τα σήματα οδικής κυκλοφορίας κλπ. Εάν ένα παιδί δείχνει μια απίστευτη αγάπη σε κάτι, αυτό είναι πολύ καλό!

Πως και συμβαίνει αυτό;

«Όταν μας ενδιαφέρει αυτό που μαθαίνουμε, δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή. Επεξεργαζόμαστε τις πληροφορίες πιο αποτελεσματικά. Χρησιμοποιούμε πιο αποτελεσματικές στρατηγικές μάθησης …»

Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο τα παιδιά που γοητεύονται με κάτι μπορούν να γνωρίζουν εκπληκτικές λεπτομέρειες για αυτό. Λεπτομέρειες που πιθανότατα δε γνωρίζουμε καν εμείς, ή δεν προσέξαμε ποτέ. Πχ τα παιδιά που έχουν έντονο ενδιαφέρον για τους δεινόσαυρους, θα γνωρίζουν με ακρίβεια τις περισσότερες ονομασίες αυτών. Θέλουν να ξέρουν οπωσδήποτε πόσο ψηλοί ήταν, πότε έζησαν, τι έτρωγαν, πως ακουγόταν. Το βρίσκουν εξαιρετικά ενδιαφέρον όλο αυτό και τους κάνει να θέλουν συνεχώς να αναζητήσουν νέες πληροφορίες.

Το εκπληκτικό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι τα παιδιά μαθαίνουν μόνα τους, δε χρειάζονται καν βοήθεια σε αυτό. Εμείς απλά μπορούμε να προσθέσουμε την αγάπη μας στη δική τους αγάπη. Να δείξουμε πραγματικό ενδιαφέρον και να ενθαρρύνουμε τον ενθουσιασμό τους.

Για παράδειγμα, μιας και μιλήσαμε για δεινόσαυρους. Εκτός όλων των άλλων, πρόσφατα έπρεπε να βρω τρόπο να φτιάξω με τα χεράκια μου μια τούρτα δεινοσαύρων. Και τον βρήκα!

 

Αλλά και να σταματήσουμε σε πάρκο δεινοσαύρων που βρήκαμε τυχαία. Παρά τον προορισμό μας.

 

Και γιατί όλα αυτά; Θα κλείσω επαναλαμβάνοντας αυτό:

«Όταν μας ενδιαφέρει αυτό που μαθαίνουμε, δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή. Επεξεργαζόμαστε τις πληροφορίες πιο αποτελεσματικά. Χρησιμοποιούμε πιο αποτελεσματικές στρατηγικές μάθησης …»

Πηγή:https://www.e-mama.gr/