Τα 8 είδη νοημοσύνης

  Πολλά άρθρα κατά καιρούς ασχολούνται με τα είδη νοημοσύνης καθώς εάν κανείς τα γνωρίζει, μπορεί πιο εύκολα να αναγνωρίσει ικανότητες του παιδιού και το πιο σημαντικό, να το βοηθήσει να αναπτύξει τα ταλέντα του! Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να λάβετε υπόψιν τα παρακάτω ώστε να μπορείτε να κατευθύνετε το παιδί σας στο διάβασμα και άλλες […]

 

Πολλά άρθρα κατά καιρούς ασχολούνται με τα είδη νοημοσύνης καθώς εάν κανείς τα γνωρίζει, μπορεί πιο εύκολα να αναγνωρίσει ικανότητες του παιδιού και το πιο σημαντικό, να το βοηθήσει να αναπτύξει τα ταλέντα του! Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να λάβετε υπόψιν τα παρακάτω ώστε να μπορείτε να κατευθύνετε το παιδί σας στο διάβασμα και άλλες δραστηριότητες . Σύμφωνα με τον καθηγητή Gardner  ( Frames of mind 1983) δεν υπάρχει ένα είδος νοημοσύνης αλλά 8. ΄Ολοι οι άνθρωποι διαθέτουμε και τα 8 , δεν υπάρχουν όμως ούτε 2 άνθρωποι με το ίδιο προφίλ νοημοσύνης , ούτε καν τα δίδυμα.

Ας δούμε αυτά τα είδη πιο αναλυτικά:

  • Γλωσσική Νοημοσύνη πρόκειται για παιδιά με πολύ πλούσιο λεξιλόγιο, που εκφράζονται με άνεση , συζητούν με επιχειρήματα. Ενθαρρύνεται αυτά τα παιδιά να διαβάζουν βιβλία και να γράφουν περισσότερο.
  • Λογικό Μαθηματική Νοημοσύνη κατανοεί προβλήματα, οργανώνει και ταξινομεί στη σκέψη του , ψάχνει και βρίσκει τη λύση ενώ του αρέσουν οι κατασκευές. Αυτά τα παιδιά μπορείτε να τα βοηθήσετε με παζλ, τουβλάκια και αντίστοιχα παιχνίδια που θα βοηθήσουν την φαντασία τους.
  • Κιναισθητική Νοημοσύνη ίσως από τις πιο εύκολα αναγνωρίσιμες , αφού το παιδί χορεύει και γενικότερα κινείται πολύ. Εδώ βοηθάνε πολύ δραστηριότητες όπως , ζωγραφική μαγειρική και φυσικά χορός!
  • Χωροταξική Νοημοσύνη είναι παιδιά που έχουν καλή αίσθηση του χώρου , καταλαβαίνουν χάρτες,προσανατολίζονται εύκολα και παρατηρούν περισσότερο μια εικόνα και όχι το κείμενο . Ενθαρρύνεται αυτά τα παιδιά στις τέχνες.
  • Διαπροσωπική Νοημοσύνη είναι παιδιά που εκφράζονται πολύ άνετα μέσα στην ομάδα, ανταλλάσσουν ιδέες και συνεργάζονται, είναι εξαιρετικά καλά σε ομαδικά παιχνίδια, γιατί όχι σε θεατρικές ομάδες.
  • Ενδο προσωπική Νοημοσύνη εδώ συναντάμε παιδάκια που τους αρέσει να δουλεύουν μόνα,θέλουν τον χρόνο τους, επιζητούν την ηρεμία, παρατηρούν. Μουσική Νοημοσύνη Κι εδώ πολύ ξεκάθαρα τα πράγματα , αφού είναι παιδιά που αγαπούν τον ρυθμό και την μουσική ενώ μπορούν να εκφραστούν και μέσω του τραγουδιού.
  • Νατουραλιστική Νοημοσύνη εδώ συναντάμε παιδάκια που αγαπούν την φύση και τα ζώα, για αυτό παρατηρείστε τα αστέρια,κάντε πειράματα , σίγουρα θα βοηθήσει εάν πάρετε κάποιο κατοικίδιο είχε έχετε φυτά και λουλούδια.

Αγγελική Σαγιά (Κέντρο Ξένων Γλωσσών Excellence)