Η διακοπή του θηλασμού βάζει σε κίνδυνο το συκώτι του παιδιού

 Θηλασμό για τουλάχιστον τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του παιδιού επιμένουν οι ειδικοί! Οι ειδικοί ενθαρρύνουν τον θηλασμό, καθώς έχει αποδεδειγμένα οφέλη τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί, τουλάχιστον για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του παιδιού, ωστόσο αρκετές γυναίκες επιλέγουν να μην ακολουθήσουν αυτή τη σύσταση. Σύμφωνα με τα νέα […]
 Θηλασμό για τουλάχιστον τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του παιδιού επιμένουν οι ειδικοί!

Οι ειδικοί ενθαρρύνουν τον θηλασμό, καθώς έχει αποδεδειγμένα οφέλη τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί, τουλάχιστον για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του παιδιού, ωστόσο αρκετές γυναίκες επιλέγουν να μην ακολουθήσουν αυτή τη σύσταση.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα της αυστραλιανής μελέτης, τα οποία δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journal of Hepatology, η διακοπή του θηλασμού πριν τους έξι μήνες συσχετίζεται με 40% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει το παιδί μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος στην εφηβεία.

Διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν τη συγκεκριμένη νόσο έχουν επίσης τα παιδιά γυναικών που ήταν παχύσαρκες στην αρχή της εγκυμοσύνης τους.

Αν δεν αντιμετωπιστεί, η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές βλάβες στο συκώτι, όπως η κίρρωση.

«Η μελέτη ενισχύει την ανάγκη προώθησης του μακρόχρονου θηλασμού και μάλιστα κατ’ αποκλειστικότητα [δηλαδή όχι σε συνδυασμό με το βρεφικό γάλα] ώστε να εξασφαλιστούν μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία των επόμενων γενεών» αναφέρει σχολιάζοντας τα ευρήματα ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, Δρ Oyekoya T. Ayonrinde, από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας.

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος είναι η πιο συχνή νόσος του ήπατος στις ανεπτυγμένες χώρες και προσβάλλει έως και έναν στους τέσσερις ενήλικες. Εμφανίζεται όταν συγκεντρώνεται μεγάλη ποσότητα λίπους στο συκώτι από άλλη αιτία πέραν της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και είναι συχνότερη στα παχύσαρκα άτομα και στους διαβητικούς.

Πηγή:onmed.gr