Παιδικοί εφιάλτες…τι πρέπει να κάνουμε

Πως μπορώ να ξέρω ότι είναι εφιάλτης; Έχουμε ήδη εξετάσει την πιθανότητα του «νυχτερινού φόβου» που είναι μία διαταραχή κατά την διάρκεια του ύπνου και δεν είναι εφιάλτης. Ας εξετάσουμε τώρα και την περίπτωση του εφιάλτη. Αν το παιδί ξυπνήσει κλαίγοντας ή φοβισμένο και έχει πρόβλημα να κοιμηθεί ξανά οι πιθανότητες είναι ότι είχε εφιάλτη. Αυτά […]

Πως μπορώ να ξέρω ότι είναι εφιάλτης; Έχουμε ήδη εξετάσει την πιθανότητα του «νυχτερινού φόβου» που είναι μία διαταραχή κατά την διάρκεια του ύπνου και δεν είναι εφιάλτης.

Ας εξετάσουμε τώρα και την περίπτωση του εφιάλτη.

Αν το παιδί ξυπνήσει κλαίγοντας ή φοβισμένο και έχει πρόβλημα να κοιμηθεί ξανά οι πιθανότητες είναι ότι είχε εφιάλτη. Αυτά τα τρομακτικά επεισόδια συμβαίνουν πιο συχνά κατά το δεύτερο μισό της νύχτας, όταν συνήθως ονειρευόμαστε. Το παιδί μπορεί να θυμηθεί το κακό όνειρο την επόμενη μέρα και μπορεί να συνεχίσει να ενοχλείται από αυτό.

Οι εφιάλτες δεν πρέπει να συγχέονται με τους «νυχτερινούς φόβους» μία λιγότερο συχνή διαταραχή του ύπνου που συνήθως συμβαίνει στο πρώτο τρίτο της νύχτας. Το παιδί παραμένει κοιμισμένο αλλά είναι εξαιρετικά ταραγμένο και δύσκολα μπορείς να το ησυχάσεις και να το παρηγορήσεις. Σε λίγο θα ησυχάσει μόνο του και το πρωί δεν θα θυμάται τίποτε.

Γιατί συμβαίνουν οι εφιάλτες

Τα περισσότερα παιδάκια έχουν εφιάλτες από καιρό σε καιρό, αλλά στην ηλικία των 2 με 4 χρόνων είναι ιδιαίτερα επιρρεπή, και αυτό γιατί στην ηλικία αυτή αρχίζουν και έχουν φόβους, αναπτύσσεται η φαντασία, όπως και η ικανότητα να περιγράψουν το κακό όνειρο.

Οι εφιάλτες στο παιδάκι μπορεί να προέλθουν από το άκουσμα μιας ιστορίας τρομακτικής (ακόμη και αν δεν φαίνεται σε σας τρομακτική), παρακολουθώντας μία εκπομπή ή ταινία στην τηλεόραση που το φόβισε, επίσης αν δεν ήταν ήρεμο πριν πέσει στο κρεβάτι του ή είχε μία ημέρα άσχημη γεμάτη άγχος.

Πολλά πράγματα μπορούν να αγχόσουν ένα παιδάκι 2 ή 4 χρονών, από την «εκπαίδευση της τουαλέτας», την μεταφορά του από την κούνια στο κρεβάτι, κάτι που είδε στην τηλεόραση, μια αλλαγή στο πρόσωπο που το φροντίζει ή στον παιδικό σταθμό, ή κάποια αλλαγή στην εργασία των γονιών. Για το παιδάκι που προσπαθεί να «δουλέψει» και να «επεξεργαστεί» τα συναισθήματα του σχετικά με τα καινούργια αυτά γεγονότα, οι εφιάλτες είναι μία φυσιολογική αντίδραση. Μην ανησυχείτε .Δεν είστε κακοί γονείς.

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας μετά από έναν εφιάλτη.

Πηγαίνετε στο μικρό σας μόλις κλάψει. Αγκαλιάστε το και χαϊδέψτε την πλατούλα του μέχρι να ηρεμήσει. Αν το πάρετε στο δικό σας κρεβάτι προσέξτε μην δημιουργήσετε μία συνήθεια που είναι δύσκολο να αντιστραφεί.

Αφήστε το να σας μιλήσει για το κακό όνειρο αν το θέλει, αλλά μην το πιέσετε. Προσπαθήστε να το ησυχάσετε λέγοντας του ότι ήταν απλώς ένα όνειρο. Βέβαια είναι δύσκολο να το καταλάβει γιατί τώρα μόλις αρχίζει να καταλαβαίνει τη διαφορά ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία. Αλλά στην ηλικία αυτή είναι έτοιμα να αρχίσουν να καταλαβαίνουν ότι οι εφιάλτες δεν είναι πραγματικότητα.

Επίσης μπορεί να θέλει να δείτε μαζί ότι δεν υπάρχουν τέρατα κάτω από το κρεβάτι ή στη ντουλάπα. Μην το αφήσετε να υπερβάλλει και να θέλει όλα τα φώτα ανοιχτά. Βεβαιωθείτε ότι το αγαπημένο του ζωάκι είναι στο κρεβάτι μαζί του και το φως της νύκτας αναμμένο.

Πρόληψη

Τίποτε δεν είναι απολύτως σίγουρο, αλλά η ήρεμη ρουτίνα πριν τον ύπνο, το ζεστό του μπάνιο, ένα παραμύθι ή ένα τραγουδάκι και το φωτάκι της νύκτας θα το βοηθήσουν πολύ. Προσοχή επίσης χρειάζεται να κοιμάται το παιδάκι αρκετές ώρες.

Μερικές φορές τα μικρούλια αισθάνονται πολύ καλύτερα όταν προσπαθούν να «νικήσουν» το κακό όνειρο. Έτσι λοιπόν μπορείτε να τα βοηθήσετε με μερικά απλά κόλπα!

Βοηθήστε το να κατασκευάσει μία «ονειροπαγίδα» με απλά υλικά, και να το κρεμάσετε πάνω από το κρεβάτι του, για να παγιδεύει τα κακά όνειρα και να αφήνει μόνο τα καλά!

Αφήστε το να απλώσει μία κρέμα ή λοσιόν «κρέμα καλού ονείρου» στην κοιλιά του και στο μέτωπό του πριν ξαπλώσει! Γεμίστε ένα μπουκάλι ψεκασμού με νερό αρωματισμένο με λίγες σταγόνες βανίλιας, ονομάστε το «σπρέι για τέρατα» ή «απωθητικό κακών ονείρων» και αφήστε το παιδί σας να διώξει μακριά τα τρομακτικά όνειρα ψεκάζοντας γύρω – γύρω στο δωμάτιο του πριν πέσει στο κρεβάτι!

Εάν υποψιάζεστε ότι το άγχος κρύβεται πίσω από τα κακά όνειρα του, προσπαθήστε μιλώντας του στην διάρκεια της ημέρας να διαπιστώσετε τι το ενοχλεί. Εάν τώρα οι εφιάλτες επιμένουν, και το παιδάκι σας φοβάται να πάει στο κρεβάτι του ή το βλέπετε φοβισμένο στην διάρκεια της ημέρας, μιλήστε με τον γιατρό του.

Τα κακά όνειρα ίσως σηματοδοτούν ένα συναισθηματικό ζήτημα που χρειάζεται την κατάλληλη αντιμετώπιση.

Πηγή:paidorama.gr