9 αλήθειες για τον πρώτο χρόνο σου στο ρόλο της μαμάς

Αυτές είναι οι μερικές από τις λέξεις που θα ήθελα να έχω ακούσει προτού να γίνω μαμά και σου γράφω έχοντας διαβάσει πολλά πολλά βιβλία, στην πράξη ήρθε η ζωή και με έπεισε πως πολλά πράγματα θα διαβάσεις, λιγότερα θα εφαρμόσεις κι ακόμα πιο λίγα θα είναι γραμμένα σε βιβλία. Είναι πιθανό να κάνεις λίγα […]

Αυτές είναι οι μερικές από τις λέξεις που θα ήθελα να έχω ακούσει προτού να γίνω μαμά και σου γράφω έχοντας διαβάσει πολλά πολλά βιβλία, στην πράξη ήρθε η ζωή και με έπεισε πως πολλά πράγματα θα διαβάσεις, λιγότερα θα εφαρμόσεις κι ακόμα πιο λίγα θα είναι γραμμένα σε βιβλία.

  1. Είναι πιθανό να κάνεις λίγα σωστά και ταυτόχρονα να είσαι πολύ καλή μαμά

    Θα υπάρξουν καλές μέρες και κακές μέρες ή καλύτερα καλά λεπτά και λιγότερα καλά λεπτά. Μπορεί τη μια μέρα το νεογέννητο ή και μεγαλύτερο μωρό σου να κλαίει διαρκώς αι την επόμενη να κοιμάται και να ξυπνάει μόνο για να σου χαμογελάσει. Κάποια πράγματα θα τα κάνεις λάθος, ακόμα και το πολύ απλό να βάλεις μια πάνα. Αλλά να είσαι επιεικής με τον εαυτό σου, γιατί όσο εξασκείσαι σε αυτό που λέμε ανατροφή παιδιού, θα γίνεσαι καλύτερη.

  2. Θα αλλάξεις κι αυτό είναι κάτι καλό!

    Η κολλητή σου που δεν έχει ακόμα τα δικά της παιδιά, είναι πιθανό να αντιλαμβάνεται ως ακατάπαυστη γκρίνια το παράπονο που έχεις πως είσαι άυπνη – κινούμενο ζόμπι όχι αστεία- τους 2 και 3 και βάλε τελευταίους μήνες. Είναι πιθανό να αναρωτιέται γιατί έκανες παιδί ή γιατί έχεις αλλάξει. Είναι καλό που άλλαξες. Δεν είναι μόνο το σώμα σου διαφορετικό, είναι μία άλλη πραγματικότητα που σε συνδυασμό με την αυπνία και το κοκτέιλ ορμονών (και για όσο θηλάζεις) του πρώτου καιρού μπορεί να διαμορφώσει ένα εντελώς διαφορετικό εγώ. Μην ανησυχείς θα βρεις τα πατήματά σου και ο νέος σου εαυτός θα σου αρέσει πολύ.

  3. Θα χρειαστείς βοήθεια: Μην την αρνηθείς

    Την έχεις ανάγκη την βοήθεια αυτή, ειδικά στην αρχή. Από το χρηστικό του πράγματος, το να κοιμηθείς μισή ώρα και να αφήσεις το σώμα σου να επουλώσει τις πληγές του μετά τον τοκετό, μέχρι το να ακούσεις μια τρυφερή κουβέντα από την αδερφή, την κολλητή ή τον αγαπημένο σου. Ακόμα κι αν πιάνεις τον εαυτό σου να μην θέλεις να ασχοληθεί άλλος με το παιδί σου, άφησε τον κόσμο που το θέλει γύρω σου, να ασχοληθεί με τα υπόλοιπα, από τη μαγειρική, το πλύσιμο και το σιδέρωμα, μέχρι τα ψώνια του μάρκετ και την πληρωμή των λογαριασμών. Κι αν βλέπεις πως ο θηλασμός σε δυσκολεύει, μίλα με τη μαία σου, κάνε ένα ραντεβού με σύμβουλο θηλασμού. Δεν σημαίνει πως επειδή έκανες 2 σεμινάρια έγινες ειδικός στο θηλασμό ή μπορούσες να προβλέψεις τις πληγωμένες θηλές που θα έρθουν. Τέλος, βρες έναν παιδίατρο που θα μπορείς σχεδόν να τον πρήξεις, που να μπορεί να σου απαντά σε 200 ερωτήσεις, όσο χαζές κι αν είναι.

  4. Θα μπεις στη διαδικασία να συγκρίνεις το μωρό σου με άλλα…

    …Και σύντομα θα καταλάβεις πως δεν υπάρχει ουσία στην διαδικασία αυτή, αφού το κοινότυπο «κάθε μωρό είναι διαφορετικό», είναι πέρα ως πέρα αληθινό. Στο γράφω με την εμπειρία ανατροφής δύο παιδιών που ήρθαν κοντά χρονικά αλλά απέχουν τόσο πολύ σαν μωρά μεταξύ τους, στους χαρακτήρες αλλά και στα κατορθώματά τους.

    Κι αν το τάδε βιβλίο επιμένει πως έτσι θα κάνεις το μωρό να κοιμηθεί ή να θηλάσει καλύτερα, εγώ προτείνω να αφήσεις το βιβλίο κάτω και να γνωρίσεις το μωρό σου καλύτερα, να δεις τι του αρέσει, τι του ταιριάζει και πώς θα το κάνεις να χαμογελάει περισσότερο.

  5. Δεν χρειάζεται να είσαι ή να υποδύεσαι τη σούπερ μαμά

    Οι ειδικοί μιλούν για τις 100 ημέρες ομίχλης, ένα φαινόμενο στο οποίο δεν ξέρεις που ακριβώς πατάς στη νέα πραγματικότητα μετά τον ερχομό του παιδιού. Άλλες γυναίκες θα σου μιλήσουν για την επιλόχειο κατάθλιψη που πέρασαν, η οποία κρατάει μήνες και χρόνια. Ευτυχώς ζούμε σε μια εποχή που μπορείς να μιλήσεις για όσα νιώθεις και να μην προσποιηθείς την ευτυχισμένη σύζυγο του Στάνφορντ. Δεν είναι κακό να μιλήσεις για τις απογοητεύσεις σου, δεν είναι κακό να παραδεχτείς πως δεν είσαι σούπερ ήρωας που προλαβαίνει τα πάντα.

    Μίλα πρώτα – πρώτα στον άνθρωπο αυτό που φέρατε μαζί έναν μικρότερο άνθρωπο στον κόσμο. Είμαι σίγουρη πως κι εκείνος θα τα έχει όσο χαμένα τα έχεις κι εσύ. Το ότι νιώθεις απογοητευμένη δεν σημαίνει πως κάνεις κάτι λάθος. Το ότι θέλεις να πεις την αλήθεια για το τι νιώθεις, επίσης δεν σε κάνει κακή μαμά. Ας μείνουν δίπλα σου όσοι μπορούν να ακούν την αλήθεια για τη μητρότητα, που δεν περιλαμβάνει μόνο καρδούλες και χαρούμενα μωρά που μόνο κοιμούνται αλλά έχει και δυσκολίες και νεύρα και δάκρυα. Το ότι κάτι είναι δύσκολο δεν σημαίνει ότι δεν σου φέρνει χαρά.

  6. Η αϋπνία είναι το χειρότερο                                                                                                                                Πραγματικά, είναι πάρα πολύ εξαντλητικό να στερείσαι τον ύπνο σου, και κάνει το σώμα σου να πονάει. Είναι σαν μια αποπνικτική μυρωδιά σε κλειστό χώρο με υπερβολική ζέστη – αλλά στον εγκέφαλό σου! Το μόνο «θετικό» είναι ότι μπορείς να τα ρίχνεις όλα στην αϋπνία σου, για όσο καιρό μπορείς!
  7. Να φροντίζεις τον εαυτό σου                                                                                                                                            Μόλις έφερες στον κόσμο ένα παιδί. Προσπάθησε να ξανασταθείς στα πόδια σου όταν νιώσεις έτοιμη. Να πίνεις πολύ νερό και να μην παραλείπεις το φαγητό. Και, φυσικά, να κοιμάσαι όσο περισσότερο μπορείς. Να θυμάσαι ότι, όταν οι φίλοι σου έρχονται να σε επισκεφτούν στο σπίτι λίγες εβδομάδες μετά το νοσοκομείο, το κάνουν επειδή θέλουν να δουν εσένα και το μωρό. Δεν τους ενδιαφέρει αν είναι τακτοποιημένο το σπίτι σου κι αν είναι όλα στην εντέλεια!
  8. Εξακολουθείς να είσαι ο ίδιος άνθρωπος                                                                                                                          Θα ξαναέρθει η μέρα που θα κοιμηθείς και πάλι φυσιολογικά, που θα καθίσεις να φας στο τραπέζι χωρίς να ανησυχείς για το κλάμα του μωρού, που θα απολαύσεις το ντους χαλαρά και θα στεγνώσεις και τα μαλλιά σου. Και θα ξανανιώσεις ότι είσαι και πάλι ο εαυτός σου… αλλά ίσως σε μια καλύτερη εκδοχή του! Ίσως λίγο πιο υπομονετική, λίγο πιο σοφή, λίγο πιο δεκτική, λίγο πιο ουσιαστική, γνωρίζοντας πόση σημασία έχουν ακόμα και τα μικρά πράγματα στη ζωή μας… όπως ο ύπνος… ω, ναι, ο ύπνος!
  9. Στο τέλος του πρώτου χρόνου με το μωρό

    Και μετά το σούπερ ντούπερ πάρτι για τα πρώτα γενέθλια, ακόμα δεν θα είσαι σίγουρη για τις ικανότητές σου, θα ξέρεις λίγα πράγματα αλλά το ταξίδι των 365 θα σε έχει κάνει σοφότερη, θα έχεις μάθει πολλά από τα λάθη σου αλλά θα είσαι έτοιμη να κάνεις πολλά περισσότερα και θα έχεις στην αγκαλιά σου ένα υγιές και χαρούμενο παιδί, κι αυτό μετράει πάνω απ’ όλα!

Πηγή:mothersblog.gr