7 τρόποι για να βάζετε το νηπιάκι σας για ύπνο νωρίτερα

Οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν ότι τα μωρά τους θα ξυπνούν συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά θα κοιμούνται πιο ήρεμα όταν φτάσουν στη νηπιακή ηλικία. Λάθος! Παρακάτω μπορείτε να δείτε πώς να βάλετε τέλος στις μάχες με το παιδί σας και να το βοηθήσετε να κοιμάται καλύτερα. 1. Βάλτε το στο κρεβάτι από νωρίς Αρκετοί γονείς […]

Οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν ότι τα μωρά τους θα ξυπνούν συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά θα κοιμούνται πιο ήρεμα όταν φτάσουν στη νηπιακή ηλικία. Λάθος! Παρακάτω μπορείτε να δείτε πώς να βάλετε τέλος στις μάχες με το παιδί σας και να το βοηθήσετε να κοιμάται καλύτερα.

1. Βάλτε το στο κρεβάτι από νωρίς
Αρκετοί γονείς θεωρούν ότι αν το παιδί τους μείνει ξύπνιο μέχρι αργά το βράδυ θα εξαντληθεί, με αποτέλεσμα να κουραστεί πιο εύκολα και τελικά να πάει πιο γρήγορα στο κρεβάτι του. Αυτό δεν ισχύει. Ένα δραστήριο παιδί μπορεί να φαίνεται ότι είναι ικανό να τρέχει πάνω-κάτω μέχρι αργά το βράδυ. Όμως, ένα μικρό παιδί που μένει ξύπνιο μέχρι τις 9-10 μ.μ. συχνά είναι έτοιμο για ύπνο πολύ νωρίτερα και αυτή η καθυστέρηση μπορεί να το οδηγήσει σε υπερκινητικότητα. Εάν δοκιμάσετε να το βάλετε για ύπνο πιο νωρίς, υπάρχουν έρευνες που αποδεικνύουν ότι η πίεση του παιδιού, ο καρδιακός ρυθμός και η απελευθέρωση της κορτιζόλης (μια ορμόνη που σχετίζεται με το άγχος) επηρεάζονται θετικά.

2. Σβήστε τα φώτα
Προσπαθήστε να αρχίσετε να μειώνετε την έκθεση του παιδιού σας στο φως περίπου 60 λεπτά πριν από τον ύπνο, καθώς το δυνατό φως μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τους κιρκαδικούς ρυθμούς και το βιολογικό ρολόι του παιδιού. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις συσκευές με οθόνες. Έρευνες δείχνουν ότι η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών πριν από τον ύπνο ή όταν βρίσκεται στο κρεβάτι, μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει πιο δύσκολη τη διαδικασία του ύπνου για το παιδί. Φυσικά, μην υποθέσετε ότι το παιδί σας χρειάζεται πλήρες σκοτάδι για να κοιμηθεί. Ένα μικρό φωτάκι νυκτός είναι επιθυμητό για ένα μικρό παιδί που φοβάται το σκοτάδι.

3. Κάνετε ησυχία
Οι γονείς θα πρέπει να επικεντρωθούν στη δημιουργία ενός ευχάριστου περιβάλλοντος ύπνου για το παιδί τους, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης της ησυχίας. Ορισμένα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα από άλλα όταν πρόκειται για το θόρυβο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αν αυτό συμβαίνει και στη δική σας οικογένεια, δοκιμάστε να εκθέσετε σταδιακά το παιδί σας στο θόρυβο, εισάγοντας χαλαρωτικούς ήχους στο παιδικό δωμάτιο, όπως έναν ανεμιστήρα, μια συσκευή λευκού θορύβου ή χαλαρωτική μουσική.

4. Ακολουθήστε μια συγκεκριμένη ρουτίνα
Τα παιδιά χρειάζονται ρουτίνα και συνέπεια που θα τα βοηθήσουν να αισθανθούν ασφάλεια. Χωρίς μια συγκεκριμένη ρουτίνα, ο ύπνος μπορεί να γίνει μια απρόβλεπτη και δύσκολη εμπειρία για όλους τους εμπλεκόμενους και ίσως οδηγήσει ένα μικρό παιδί στην άρνηση. Εάν δεν γνωρίζετε πότε θα είναι έτοιμο το παιδί σας για ύπνο ή πόσο χρόνο θα πάρει η διαδικασία, μπορεί να χάσετε τον έλεγχο μέσα στην ημέρα, ενώ τα παιδιά μπορεί να έχουν ένα δυνατό ξέσπασμα πριν καν ξεκινήσει η «ιεροτελεστία» του ύπνου.

5. Αφήστε το να πάρει μικρούς υπνάκους

Παρόλο που μπορεί να φαίνεται λογικό να στερείτε έναν υπνάκο από ένα παιδί που δεν κοιμάται καλά τη νύχτα, πολλά νήπια τον χρειάζονται πραγματικά για να λειτουργούν καλά μέσα στην ημέρα. Τα παιδιά έχουν μια φυσιολογική πτώση στην ενέργειά τους κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμα και μετά από έναν καλό βραδινό ύπνο, και ένας υπνάκος θα μπορούσε να ανταποκριθεί στη βιολογική ανάγκη του παιδιού για ξεκούραση. Ένας υπνάκος μέσα στην ημέρα επιτρέπει στο σώμα να απελευθερώνει ορμόνες που καταπολεμούν το καθημερινό άγχος και την ένταση και τα οφέλη συνήθως διαρκούν μέχρι την ώρα του βραδινού ύπνου.

6. Διαβάστε του παραμύθια
Οι περισσότεροι γονείς γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι η καθημερινή ανάγνωση για την πνευματική ανάπτυξη των παιδιών, αλλά η ανάγνωση πριν από τον ύπνο είναι άκρως απαραίτητη. Τα βιβλία δράσης και περιπέτειας μπορούν να ενεργοποιήσουν τη φαντασία ενός παιδιού ή να προκαλέσουν κάποια αύξηση του άγχους και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια δύσκολη μετάβαση στον ύπνο. Επιλέξτε να διαβάσετε ήρεμα, χαλαρά βιβλία πριν από τον βραδινό ύπνο.

7. Βοηθήστε το να χαλαρώσει
Ενώ πολλά παιδιά κοιμούνται εύκολα σε αυτή την ηλικία, ειδικά μετά από μια κουραστική μέρα, δεν συμβαίνει για όλα το ίδιο και μια μικρή εκπαίδευση ίσως θα ήταν απαραίτητη. Οι γονείς πρέπει να βοηθούν τα παιδιά να χαλαρώσουν, κάνοντας αυτή τη διαδικασία μέρος της καθημερινής ρουτίνας πριν από τον ύπνο. Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη μέθοδος για όλα τα παιδιά. Κάθε οικογένεια πρέπει να αναζητήσει τη δική της χαλαρωτική ρουτίνα. Μπορεί να είναι μια χαλαρωτική άσκηση, ένα ελαφρύ μασάζ ή κάποιο τραγουδάκι που θα λέτε μαζί με τα παιδιά.

Πηγή: msn.com,infokids.com.cy