Σχολική τσάντα και σπονδυλική στήλη

Η σχολική τσάντα αγαπημένο θέμα των media στην έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς… Αλλά και… πρόβλημα ,όχι ελληνικό απασχολεί τις δυτικές κοινωνίες από χρόνια.Ομοίως και το, κατόπιν ερευνών, συμπέρασμα, περί ανάγκης επικράτησης της κοινής λογικής.Συγκεκριμένα… Μπορεί το βάρος της τσάντας να δημιουργήσει ανατομική ανωμαλία στον αναπτυσσόμενο παιδικό σκελετό; Η απάντηση είναι <<σαφέστατα, όχι>>. <<Πολλοί γονείς απευθύνονται […]

Η σχολική τσάντα αγαπημένο θέμα των media στην έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς… Αλλά και… πρόβλημα ,όχι ελληνικό απασχολεί τις δυτικές κοινωνίες από χρόνια.Ομοίως και το, κατόπιν ερευνών, συμπέρασμα, περί ανάγκης επικράτησης της κοινής λογικής.Συγκεκριμένα…

Μπορεί το βάρος της τσάντας να δημιουργήσει ανατομική ανωμαλία στον αναπτυσσόμενο παιδικό σκελετό;

Η απάντηση είναι <<σαφέστατα, όχι>>. <<Πολλοί γονείς απευθύνονται σε γιατρό, νομίζοντας ότι το παιδί τους ενδεχομένως  έχει σκολίωση, λόγω βαριάς τσάντας>>, δηλώνει η Lori Karol, εκπρόσωπος της Αμερικάνικης Ακαδημίας Ορθοπεδικών Χειρούργων.<<Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία σοβαρή έρευνα που να δείχνει ότι η βαριά σχολική τσάντα μπορεί να στραβώσει τη σπονδυλική στήλη ενός παιδιού>>.Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, στην εμφάνιση της σκολίωσης εμπλέκονται κληρονομικοί παράγοντες, ενώ τα ακριβή αίτια της πάθησης παραμένουν άγνωστα.

Ο… ΜΥΘΟΣ εξακολουθεί να συντηρείται στην Ελλάδα όπως  φαίνεται εύκολα google-άροντας τις λέξεις <<σχολική τσάντα και σκολίωση>>.Σημειώνεται, πάντως πως τούτο δε σημαίνει  πως η βαριά τσάντα είναι…ανώδυνη.Αντίθετα συνιστά πηγή συνεχούς τραυματισμού, που μπορεί να προκαλέσει πόνο στον ώμο,τον αυχένα ή τη μέση ακόμα και μουδιάσματα στο χέρι,ειδικά αν τα παιδιά έχουν να περπατήσουν μεγάλες αποστάσεις ή κρεμούν την τσάντα από τον ένα μόνο ώμο.

ΤΟ ΘΕΜΑ έγινε…πρόβλημα στην Αμερική, όταν αποφασίσθηκε η κατάργηση των ερμαρίων αποθήκευσης των προσωπικών αντικειμένων (school lockers) των γυμνασιόπαιδων – για λόγους ασφάλειας καιαποτροπής των βανδαλισμών.Και οι μαθητές αναγκαζόμενοι, πια, να μεταφέρουν βιβλία και προσωπικά αντικείμενα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, άρχισαν να παραπονούνται για πόνους.

ΤΟΤΕ  άρχισαν και οι έρευνες, για να αποδείξουν το αυτονόητο.Στη μεγαλύτερη ,μέχρι σήμερα, καλά σχεδιασμένη έρευνα, που αφορούσε 3457 παιδιά 11 έως 15 ετών, όλων των κοινωνικοοικονομικών  τάξεων, διαπιστώθηκε ότι το 64% έιχε αισθανθεί  πόνο στη μέση.Το 41% ένιωθε αυτόν τον πόνο όταν μετέφερε τη σχολική τσάντα και ο πόνος έφευγε όταν έβγαζε την τσάντα.Μόνο το 16% ανέφερε ότι είχε χάσει σχολικές ώρες ή γυμναστική ή εξωσχολικές αθλητικές δραστηριότητες και είχε επισκεφθεί γιατρό λόγω του πόνου.

ΜΕΛΕΤΗΘΗΚΑΝ όλοι οι παράγοντες που έχουν σχέση με την σχολική τσάντα και την πιθανότητα εμφάνισης πόνου (το βάρος της τσάντας αναλογικά με το βάρος του σώματος, ο τρόπος μεταφοράς της:με το ένα χέρι, με τα δύο,στον ένα ώμο,στους δύο, εάν πηγαίνουν σχολείο με τα πόδια  ή όχι).

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ έδειξε ότι μεγαλύτερη πιθανότητα για να παραπονεθεί ένα παιδί για πόνο στη μέση έχει εάν είναι κορίτσι και μεταφέρει μια αρκετά βαριά τσάντα.Κανένας άλλος παράγοντας δεν είχε σχέση με την εμφάνιση πόνου.

ΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ δεν μπόρεσαν να καθορίσουν ένα ασφαλές βάρος για τη τσάντα.Εάν το βάρος της είναι το 5% του βάρους του σώμαντος, η πιθανότητα το παιδί που τη μεταφέρει να παραπονεθεί για πόνο είναι το 20% του βάρους του σώματος, η αντίστοιχη πιθανότητα είναι 52%.

Η ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ, λοιπόν, λέει ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να μειώσουμε το βάρος της σχολικής τσάντας στο ελάχιστα απαραίτητο,Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, για να μη μετατρέψουμε  ένα απλό πρόβλημα σωματικής κόπωσης σε μείζον ιατρικό θέμα, που θα αφορά κυρίως την ευαίσθητη εφηβική ηλικία.

Γράφει ο Κώστας Κοντοστάνος

Ιατρός-ορθοπεδικός

Πηγή:Corfu Stories