Είναι γεγονός πως για το τι τρώει το παιδί και κατ’ επέκταση το βάρος του υπεύθυνοι είναι πρώτα οι γονείς. Με πρωταγωνιστικό ρόλο αυτό της μαμάς και μετά ακολουθούν οι παππούδες και το κοινωνικό περιβάλλον του παιδιού (φίλοι, σχολείο κ.λ.π.) Οι γονείς θα δώσουν τα σωστά ή λανθασμένα διατροφικά πρότυπα. Οι γονείς είναι αυτοί που θα αγοράσουν τα είδη διατροφής, καθορίζοντας έτσι τι μπαίνει και τι όχι στα ντουλάπια και το ψυγείο τους!
Το θέμα μας όμως δεν είναι να ρίξουμε ευθύνες αλλά να εντοπίσουμε τα λάθη που οδήγησαν ένα παιδί να γίνει υπέρβαρο ή παχύσαρκο!
1Λάθος 1
Το κάνουν όλοι σχεδόν οι γονείς αλλά και οι παππούδες. Αναγκάζουν το παιδί να αδειάσει το πιάτο του! Αφήστε το παιδί να φάει όσο θέλει, αφήστε το να σταματήσει όταν θα σας πει πως χόρτασε! Έπειτα, εσείς πεινάτε το ίδιο κάθε μέρα; Αδειάζεται πάντα το πιάτο σας;
2Λάθος 2
Τα γεύματα μπροστά στην τηλεόραση, τον υπολογιστή το tablet, κ.ο.κ. Το παιδί δεν βλέπει ούτε τι τρώει αλλά ούτε και πόσο τρώει. Απλώς ανοίγει μηχανικά το στόμα του κάθε φορά που καταπίνει! Ακόμη και εάν έχετε φάει, καθίστε μαζί του στο τραπέζι της κουζίνας, σερβίρετέ του το φαγητό και κάντε του παρέα όση ώρα θα τρώει. Θα πάρει μόλις 5-10 λεπτά επιπλέον από το χρόνο σας!
3Λάθος 3
Ένα ακόμα συχνό λάθος! Ποιος γονιός, γιαγιά ή παππούς δεν έχει πει «εάν φας όλο σου το φαγητό, θα σου δώσω σοκολάτα ή εάν μαζέψεις τα παιχνίδια σου ή εάν κάνεις ησυχία , θα σου δώσω τις αγαπημένες σου καραμέλες ή κρουασάν ή μπισκότα» κ.λ.π. Τα γλυκά δεν πρέπει να τα χρησιμοποιούμε ποτέ σαν επιβράβευση! Το μήνυμα που λαμβάνει το παιδάκι είναι ότι πρόκειται για καλές τροφές (βραβείο) που τις δίνουμε στα καλά παιδιά!
4Λάθος 4
Αφήνουμε το παιδί να τσιμπολογάει συνέχεια. Γλυκίσματα, χυμούς κλπ. Όταν το παιδί τρώει κάτι ανά μισή με μία ώρα
- γεμίζει με κενές θερμίδες
- όταν έρχεται η ώρα του γεύματος δεν πεινάει αρκετά!
Έτσι αντί να φάει ένα σωστό και ολοκληρωμένο γεύμα όπως για παράδειγμα μακαρόνια με σάλτσα, τυρί και σαλάτα, τσιμπάει 2-3 πιρουνιές σκέτα μακαρόνια και φεύγει! Τα κύρια γεύματα όπως και τα σνακ πρέπει να γίνονται ανά 2-3 ώρες περίπου, όχι συχνότερα!
5Λάθος 5
Πολλοί γονείς που υποστηρίζουν ένα πιο υγιεινό τρόπο διατροφής, απαγορεύουν εντελώς τα γλυκά στα παιδιά τους. Ακόμη και αν το παιδί είναι παχύσαρκο η απαγόρευση δεν είναι η λύση! Μην ξεχνάτε το απαγορευμένο είναι πάντα πιο γλυκό!
Όταν το παιδί σας ζητάει επίμονα ένα γλυκό, είναι προτιμότερο να του δώσετε κάτι σχετικό. Αν σας ζητήσει κρουασάν, δώστε του 1-2 σπιτικά μπισκότα ή 1 φέτα κέϊκ. Προτείνοντας του κάποιο φρούτο, ακόμη και εάν του αρέσουν, μπορεί να λειτουργήσει αντιδραστικά και να τα απορρίψει νοιώθοντας καταπίεση και εξαναγκασμό!
6Λάθος 6
Απαγορεύουμε το νερό πριν το γεύμα! Αφήστε το παιδί σας να πιει όσο νερό θέλει και σερβίρετέ του το φαγητό 15 λεπτά αργότερα! Όταν το στομάχι και το έντερο είναι άδεια το νερό απορροφάται άμεσα κ έτσι έχουμε πολύ καλύτερη ενυδάτωση του οργανισμού! Αντιθέτως όταν το νερό καταναλώνεται μαζί με το γεύμα, σαμποτάρει κατά κάποιο τρόπο τη διαδικασία της πέψης. Αυτό συμβαίνει γιατί αραιώνει τα γαστρικά υγρά, το στομάχι κουράζεται περισσότερο και μπορεί να προκληθούν ακόμη κ καούρες η παλινδρόμηση της τροφής! Από την άλλη μεριά εάν το παιδί καταναλώσει πολύ νερό ταυτόχρονα με το γεύμα του θα φάει λιγότερη τροφή από αυτή που χρειάζεται και θα πεινάσει πολύ πιο γρήγορα!
Πηγή:babyradio.gr