Να γιατί «λιώνουμε» με τη μωρουδίστικη μυρωδιά!

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα μωρά έχουν αυτήν την απίστευτη μυρωδιά των μωρών στην οποία κανένας γονιός δεν μπορεί να αντισταθεί; Πλήθος ερευνών καταδεικνύουν τη χημική επικοινωνία μεταξύ μαμάς και μωρού, η οποία θεμελιώνεται με την αίσθηση της όσφρησης. Η οσφρητική παράμετρος βοηθά στην ανάπτυξη του δεσμού με έναν ισχυρότατο βιολογικό μηχανισμό. Δεν είναι λίγοι […]

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα μωρά έχουν αυτήν την απίστευτη μυρωδιά των μωρών στην οποία κανένας γονιός δεν μπορεί να αντισταθεί;

Πλήθος ερευνών καταδεικνύουν τη χημική επικοινωνία μεταξύ μαμάς και μωρού, η οποία θεμελιώνεται με την αίσθηση της όσφρησης. Η οσφρητική παράμετρος βοηθά στην ανάπτυξη του δεσμού με έναν ισχυρότατο βιολογικό μηχανισμό. Δεν είναι λίγοι οι γονείς που παραδέχονται ότι η μυρωδιά του μωρού τους είναι ένα από τα πιο όμορφα πράγματα που έχουν μυρίσει στη ζωή τους.

Το 2013, ο Frasnelli και οι συνεργάτες τους περιέγραψαν στο επιστημονικό περιοδικό «Frontiers in Psychology» τα αποτελέσματα της έρευνάς τους που πραγματοποιήθηκε σε 30 γυναίκες: 15 που μόλις είχαν γεννήσει και 15 που δεν είχαν γεννήσει ποτέ.

Έβαλαν τις γυναίκες αυτές να μυρίσουν μυρωδιές που προέρχονταν από νεογέννητα μωρά (μικρότερα των δύο ημερών), με τα οποία δεν είχαν καμία σχέση και στη συνέχεια κατέγραψαν τις αντιδράσεις του εγκεφάλου τους.

Τι ανακάλυψαν; Ότι η μυρωδιά των μωρών προκαλεί δραστηριότητα στους νευρώνες που σχετίζονται με το αίσθημα της ανταμοιβής.Και αυτό συμβαίνει ακόμα και στις γυναίκες που δεν έχουν τεκνοποιήσει ποτέ. Ο εγκέφαλος αντιδρά στη μυρωδιά του μωρού με τον ίδιο τρόπο, σαν να είχαμε μόλις δοκιμάσει μία υπέροχη λιχουδιά.

Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι τι προκαλεί τη μυρωδιά στα μωρά αλλά σύμφωνα με κάποιες θεωρίες μπορεί να είναι οφείλεται σε σμηγματογόνους αδένες, ή σε ένα υγρό που καλύπτει το σώμα τους όταν γεννιούνται.

Η σχέση της όσφρησης και της ανάπτυξης του δεσμού, είχε αποδειχθεί και σε άλλες έρευνες των επιστημόνων, καθώς ξέρουμε πια ότι ένα μωρό μπορεί να ξεχωρίσει το γάλα της μαμάς του, από το γάλα άλλων μαμάδων, από τη μυρωδιά και μόνο. Επίσης, έχει αποδειχθεί ερευνητικά (1998) ότι μωρά που κλαίνε ηρεμούν αν τα σκεπάσουμε με ένα ρούχο που είχε φορέσει η μητέρα τους. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να καταλάβουν ποιο ρούχο έχει φορεθεί από τη μαμά τους, από τη μυρωδιά του.

Φυσικά συμβαίνει και το αντίστροφο.

Οι μαμάδες μέσα στις πρώτες ημέρες ή και ώρες μετά τον τοκετό, είναι σε θέση να αναγνωρίσουν το μωρό τους ανάμεσα σε άλλα από τη μυρωδιά του.

Το ίδιο ισχύει και για τους μπαμπάδες, στους οποίους έχει βρεθεί επιπλέον ότι το άρωμα του μωρού τους ρίχνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο ήρεμοι, όταν βρίσκονται κοντά του.

Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι η μυρωδιά των μωρών είναι τόσο εθιστική, για να ενισχύσει τον δεσμό με τους γονείς και να τους κινητοποιήσει να τα φροντίσουν.

Άλλοι ισχυρίζονται ότι η μυρωδιά από μόνη της είναι ανίσχυρη. Είναι η σύνδεσή της με τη μνήμη, τη μάθηση και τα συναισθήματα που οδηγεί πολλούς γονείς να μυρίζουν το κεφαλάκι του μωρού τους ξανά και ξανά λαμβάνοντας πάντα την ίδια ικανοποίηση.

Πηγή:https://babyradio.gr