4 στιγμές που το παιδί σας θα σας φέρει σε αμηχανία (και πώς να αντιδράσετε)

Ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος να αντιδράσουμε όταν νιώθουμε ότι το παιδί μάς φέρνει σε δύσκολη θέση; Ακόμα και τα πιο «εύκολα» και «προβλέψιμα» παιδιά είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα κάνουν κάτι… απρόβλεπτο, όπως να σχολιάσουν μεγαλόφωνα πόσο χοντρός είναι ο γείτονας που μένει στο διπλανό διαμέρισμα ή να μπουκάρουν μέσα στην κρεβατοκάμαρα και […]

Ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος να αντιδράσουμε όταν νιώθουμε ότι το παιδί μάς φέρνει σε δύσκολη θέση;

Ακόμα και τα πιο «εύκολα» και «προβλέψιμα» παιδιά είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα κάνουν κάτι… απρόβλεπτο, όπως να σχολιάσουν μεγαλόφωνα πόσο χοντρός είναι ο γείτονας που μένει στο διπλανό διαμέρισμα ή να μπουκάρουν μέσα στην κρεβατοκάμαρα και να σας πετύχουν σε πολύ ιδιαίτερες στιγμές. Πώς πρέπει να αντιδράσουμε τότε; Το καλύτερο είναι να είμαστε προετοιμασμένοι, που σημαίνει να έχουμε διαβάσει αυτό το άρθρο πριν έρθει εκείνη η στιγμή ώστε να ξέρουμε ακριβώς τι να κάνουμε αν και όταν συμβεί κάτι τέτοιο. Να λοιπόν τέσσερις διαφορετικές τέτοιες περιστάσεις στις οποίες είναι πιθανό να βρεθείτε:

Αμήχανη στιγμή Νο1

Το παιδί σας κάνει ένα αγενέστατο σχόλιο σε δημόσιο χώρο για κάποιον άλλο, όπως «γιατί αυτή η κυρία είναι τόσο χοντρή;»

Τι να κάνετε: Καταρχήν, διατηρήστε την ψυχραιμία σας. Μην αντιδράσετε υπερβολικά έντονα και μην του βάλετε τις φωνές. Το ιδανικό είναι να του εξηγήσετε ότι το σχόλιο που έκανε δεν ήταν σωστό όταν θα είστε κάπου οι δυο σας. Σε ό,τι αφορά τον άνθρωπο στον οποίο απευθυνόταν το σχόλιο, μπορείτε να πείτε «ζητώ συγνώμη για τη συμπεριφορά του παιδιού» και στη συνέχεια να το πάρετε και να απομακρυνθείτε από το χώρο. Όταν πλέον βρεθείτε κάπου μόνοι, ήρεμα εξηγήστε του ότι δεν είναι όμορφο να μιλάμε με αυτό τον τρόπο για τους άλλους, γιατί ένα σχόλιο όπως αυτό που έκανε μπορεί να πλήγωσε την κυρία και να την έφερε σε δύσκολη θέση. Ζητήστε του να είναι πιο προσεκτικό την επόμενη φορά και δώστε τέλος στο περιστατικό.

Αμήχανη στιγμή Νο2

Είστε με το παιδί σε ένα φιλικό σπίτι κι εκείνο κάνει ένα αγενές σχόλιο, του τύπου «το φαγητό είναι χάλια».

Τι να κάνετε: Να θυμάστε πάντα ότι το να μαλώνετε το παιδί σας μπροστά στους άλλους είναι ντροπιαστικό για εκείνο και μολονότι μπορεί να νιώθετε την ανάγκη να ακούσουν όλοι οι συνδαιτυμόνες ότι δεν συμφωνείτε με την άποψή του για το φαγητό, το καλύτερο είναι να μην αντιδράσετε εκείνη τη στιγμή. Ζητήστε από το παιδί να πάτε κάποιου οι δυο σας όπου θα του εξηγήσετε ότι δεν ήταν σωστό να πληγώνει τους φίλους σας που έκαναν όλο αυτό τον κόπο για να ετοιμάσουν το φαγητό κι ότι εάν δεν του αρέσει μπορεί να φάει όσο θέλει κι αν πεινάει θα του φτιάξετε κάτι όταν επιστρέψετε στο σπίτι. Πριν επιστρέψετε στο τραπέζι βεβαιωθείτε ότι το παιδί είναι ήρεμο και δεν έχει σκοπό να κάνει κάτι άλλο για να τραβήξει την προσοχή.

Αμήχανη στιγμή Νο3

Το παιδί μπαίνει μέσα στο δωμάτιό σας ενώ κάνετε σεξ

Τι να κάνετε: Η σωστή αντίδραση εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού. Εάν είναι μικρότερο από 3 ετών δεν χρειάζεται να εξηγήσετε πολλά. Εάν όμως είναι μεγαλύτερο, θα πρέπει να είστε πιο ειλικρινείς. Το ιδανικό είναι να μοιραστείτε μαζί του τόσες πληροφορίες όσες μπορεί να αντιληφθεί με βάση την ηλικία του. Πείτε του ότι η μαμά κι ο μπαμπάς έκαναν αγκαλιές, κάτι που συνηθίζουν να κάνουν οι μαμάδες και οι μπαμπάδες. Απαντήστε στις ερωτήσεις που θα σας κάνουν, χωρίς να εξαπλώνεστε σε θέματα για τα οποία δεν έχετε ερωτηθεί και αφήστε το παιδί να κατευθύνει τη συζήτηση (το πιθανότερο είναι ότι θα ρωτήσει λιγότερα από όσα θα λέγατε από μόνοι σας). Δείξτε ψυχραιμία και αντιμετωπίστε το σαν κάτι χωρίς ιδιαίτερη σημασία.

Αμήχανη στιγμή Νο4

Το παιδί σας αποκαλύπτει μια προσωπική σας πληροφορία, όπως «η μαμά και ο μπαμπάς έχουν μαλώσει και δεν κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι»

Για να επιβιώσει κανείς όταν μεγαλώνει παιδιά πρέπει να έχει χιούμορ! Επιστρατεύστε το, λέγοντας κάτι χαλαρό, όπως «έλα εδώ, βρε πονηρούλη/α» και αφού μείνετε μόνοι με το παιδί εξηγήστε του ότι υπάρχουν πράγματα που συμβαίνουν ή συζητάτε στο σπίτι τα οποία δεν αφορούν τον υπόλοιπο κόσμο και δεν υπάρχει λόγος να τα μοιραζόμαστε με άτομα που δεν ανήκουν στην οικογένεια. Βεβαιωθείτε πως το παιδί γνωρίζει πως μπορεί ανά πάσα στιγμή να πει οτιδήποτε περνάει από το μυαλό του σε εσάς, αλλά όχι και σε άλλους.

Πηγή:mamamia.gr